בנק ישראל צודק, אז מה?


נגיד הבנק, אמיר ירון, הציג ב-10.1 את עמדתו בוועדת הכספים של הכנסת. וכרגיל, הוא בא עם מסמך מתוחכם, עמוס בגרפים ובנתונים. אני, כדרכי, נתפשת רק לעניין מרכזי אחד: בנק ישראל קורא להגדלת השקעות הממשלה. יופי, סופסוף הוא אימץ את עמדת רוב הבנקים המרכזיים בעולם. הוא גם משאיר לממשלה את הבחירה: מימון התוכנית כולה בעזרת חוב; מימון חצי ממנה בעזרת חוב, וחצי בעזרת קיצוץ הוצאות אחרות; או מימון שליש מהתוכנית בעזרת חוב, שליש בעזרת העלאת מס, שליש בעזרת הוצאות קיצוץ אחרות.

מה נראה לכם הגיוני? זו הרי רק חלוקה סמלית, יש אלפי אפשרויות כאלה. אני בכיוון של שליש, שליש, שליש. ובעצם, בעד מימון הרוב המכריע של גידול ההוצאה ממס. עם זאת, זה לא הכי חשוב, זה כל מה שיש לבנק ישראל לומר? הוא, למשל, לא מתייחס למי מבצע את ההשקעה: האם זו חברה ישראלית או חברה סינית, כמנהגנו בשנים האחרונות. וברור שאם זו חברה סינית עם עובדים סיניים, האפקט של ההוצאה הממשלתית יהיה נמוך בהרבה. זאת, כי השכר והרווחים יוזרמו ברובם לסין, ויעודדו שם צמיחה מפוארת. אבל התייחסות לסוגייה כזו קטנה על בנק ישראל. הוא עוסק ב'מקרו', בדיונים הגדולים והחשובים של הכלכלה. לא חושב על ה'מיקרו', על לאן הולך הכסף.

בנק ישראל מעולם לא חשב על המיקרו. הוא לא חושב גם על שער החליפין של השקל הנתון בידיו. מה, אפשר לשלוט בשער החליפין הזה? האם שינויו לא ישפיע על הייצוא ועל היבוא של המדינה? אם כך, שינויו לא ישפיע על הצמיחה שלה? הרי הבנק בעצמו (בפי הנגיד) התפאר כי הוא הוביל שינוי מבני במשק, בדיוק עקב הקפאת שער החליפין – צמיחת השירותים על חשבון הייצור, תוך השארת התעסוקה המלאה.

בנק ישראל גם לא מתייחס למיקרו-כלכלה היומיומי, המיקרו שעל הפרק ממש בימים אלה. האם הרפורמה בחקלאות, שאמורה להכות קשה את הענף, לא תתבטא בתוצר שלו, בתוצר הכלל-משקי? ומה עם פתיחת מוצרים רבים בישראל לתחרות מיבוא, עם מה שיהיה דה-פקטו חיסול מכון התקנים – היא לא תסגור מפעלי תעשייה רבים ומשקים חקלאיים?

אוקיי, אתם צודקים, זה לא תפקידו של הבנק המרכזי, הוא לא אמור להתייחס לכל גורמי הצמיחה. אם כך, מדוע הוא עדיין מוכתר בתואר היועץ הכלכלי לממשלה? מדוע הוא מופיע כסמכות העליונה בניתוח נתוני המשק? בבנק ישראל, ללא ספק, יושבים כלכלנים טובים. אך תחום עצום של הכלכלה אינו מוכר להם, והם לא נותנים עליו את דעתם.

כל זה, מבטא את האנומליה שנוצרה בישראל מאז תוכנית ייצוב המשק של 1985. הכלכלה זה רק משרד האוצר ובנק ישראל. כל שאר המשרדים לא קיימים, לא נשמעים. אין שום גוף שמתאם ביניהם ומביע דעה. משרד התעשייה והמסחר הפך למשרד הכלכלה והתעשייה. מה זה משרד הכלכלה, הוא אחראי על הכלכלה, באמת? מישהו יודע היום מיהו המנכ"ל של המשרד? ואני, באמת, לא מזלזלת בו באופן אישי, אך אומרת כי קולו לא נשמע, והוא לא מביע עמדה משלו. לא הגיע הזמן להקים מחדש גוף תכנון כלכלי – גוף שיראה את תמונת המשק המלאה? גוף שיגדיר את מטרות הכלכלה, יעקוב אחר ביצוען, וינתח את מצב המשק במלואו?

****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר****

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s