המדד ירד. אז מה

המדד ירד, הכריזו בטלוויזיה ערב חמישי. מדד אוגוסט צנח ב-0.3% לעומת יולי. סיבה למסיבה? לא ממש, אם כי התרגשות ברגע הראשון.

בדקתי בהתחלה מה היה בעידן האינפלציה הגבוהה – שנות השבעים-שמונים. שם, ירידת האינפלציה האחרונה הייתה ב-1977 (0.2%- בינואר), במדד שנתי של 42.5. מאז ועד ל-1992, המדד לא ירד. במארס 92 הוא ירד ב-0.4%. אגב, 1992 היא השנה בה עברו למדרגת מדד חד-ספרתי באזור ה-10% לשנה. כלומר, ירידת מדד היא משמעותית, כשהאינפלציה נמצאת בסביבת ה-10% לשנה ומטה.

ומה עכשיו? מדד שנתי של 5.2% בלבד ביולי, לפני המדד האחרון של 4.6% באוגוסט. נפילת אוגוסט מבטאת צניחת ענק (17.7%) במחירי הדלק. צניחה זו, המבטאת הפחתה במס הבלו, ירידת מחיר הדלק הבינלאומי וירידה זמנית בשער הדולר, תרמה לנפילת המדד 0.63%. כלומר, היא גדולה מנפילת המדד עצמו. שאר הירידות הן מזעריות וברובן גם עונתיות. מסקנה? אין סיבה לשמחה עכשיו, זו תופעה חד-פעמית שעוד לא אומרת דבר על מגמת האינפלציה.

מעניין לראות את סעיף הדיור, שכדרכו, תרם תרומה משמעותית להתייקרות. סעיף הדיור של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מסתמך על נתוני שכר הדירה. זאת, לגבי דירות שכורות, אך גם לגבי דירות בבעלות הדיירים. כל השיטה מורכבת מאד ומעלה תהיות לגבי עדכון הנתונים. קשה מאד להבין אותה לעומקה, אם לא נמצאים בתוך הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. על כן, אני לא מתעלפת עכשיו ממדדי הדיור הגבוהים. יתכן מאד, שהם משקפים פיגור במדידה, חייבים לחכות.

סעיף נוסף, שתרם להתייקרות החודש, יותר מהדיור אפילו, הוא סעיף החשמל. הוא תרם להתייקרות כמעט שתי עשיריות האחוז. זאת, לאחר שמחירי החשמל הועלו עקב התייקרות הפחם, שעדיין משמש לייצור כ-23% מהחשמל בישראל. ההתייקרות בחשמל אינה האחרונה השנה, כך הודיעה רשות החשמל האחראית על עדכון המחירים.

ומה לגבי כל השאר? כמה סעיפים עונתיים הוזלו החודש הזה. הם יתייקרו עכשיו לקראת ראש השנה, או אחרי החג. ואם אתם שואלים אותי, שום תפנית מהותית עוד לא קרתה במדד. אפשר לראות זאת בחנויות בהן אנחנו מבקרים. אנשים מתלוננים על התייקרות המזון, בעיקר המזון התעשייתי והמיובא. גם הקוסמטיקה וחומרי הניקוי לא נשארים במקומם, והם ימשיכו להתייקר. ובעיקר, אותו מנגנון של מחירים-שכר ימשיך לפעול כרגיל. הוא שרוי במצב רוח של אינפלציה. את זה בינתיים מוקם לשנות, על ידי ירידת מחירים אחת.

ועד לפה, התמונה היא של עליית ריבית רצופה, הולכת וגדלה מאז אפריל. התחלנו בריבית של 0.1%, ובהעלאה של 0.25%, הגענו להעלאה של 0.75%, ולריבית מוניטרית של 2%. הערכות הגופים הפיננסיים במשק מדברות על ריבית של 3.25% בראשית 2023. נקווה שזה בלבד יעזור לריסון האינפלציה.

 

****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s