מדד עם הומור. סטטיסטיקן לאומי מתאים

אני יודעת שלא מקובל להסתכל על זה ככה. אך אם הייתם שואלים אותי מה מאפיין את מדד המחירים לצרכן, הייתי עונה: ההומור שלו. הוא לא מתנהג כצפוי, על כן תמיד חייבים לעקוב אחריו במשך חודשים כדי להכריז על מגמה.

הסתכלו, למשל, על מדד פברואר 2023. הוא היה אמור להצביע על ירידה, אך הוא לא עשה מה שציפו, ודווקא עלה ב-0.5%. מדד המחירים לצרכן חזר לשיעור השינוי השנתי של 5.2% לעומת מקבילו אשתקד. על פי נתוני המגמה, לתקופת נובמבר 2022 עד פברואר 2023, רואים עכשיו עליית מדד של 4.5%. אבל, נתוני המגמה, מה זה אומר? בחודש הקודם הם צפו 4.8%.

אז, תסתכלו, על פי נתוני המגמה אנחנו לכאורה במגמת ירידה. עכשיו, תחליטו אם אתם מאמינים, או חושבים שזה עוד תרגיל של המדד המצחיק. אני יודעת, אני יכולה עכשיו לבדוק כל סעיף – כמה הוא תרם לעליית המדד. עלייה חודשית וגם עלייה תלת-חודשית. אך מה זה אומר, המדד עושה מה שבא לו, כל פעם מתלבש על הסעיף המתאים לו.

טוב, ברור לי שאתם חושבים שאני בורה. אין לכם מושג כמה חפרתי במדד בעבר, ואיך הכרתי מקרוב כל סעיף שלו. על כן, אני אומרת לכם מניסיון, זה מדד עם חוש הומור, הדרך היחידה להבין מה קורה, היא פשוט לעקוב אחריו ברציפות ובאדיקות.

כתבתי כאן על המדד, משום שהוא המפורסם ביותר מכל המשתנים המתפרסמים על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. אך כולם, ממש כולם, מתנהגים בסגנונו. התמ"ג, למשל. הערצתכם אליו הייתה הופכת לחיוך, אילו ידעתם כמה אומדנים ותרגילים עושים בחישוב שלו. דווקא משום כך, חשוב היושר וההומור של מבצעיו. הם חייבים לדעת בדיוק עד כמה.

היכרתי את ראשי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בעבר. רוברטו בקי, שמילא את התפקיד במשך 23 שנה, היה ללא ספק איש עם כריזמה והומור. סיקרון היה אדם יבש יותר ופורמלי, אך מילא את תפקידו בנאמנות. יוסי יהב סבל בחיוך את כל הצקות הממשלה, אבל אולי הן קיצרו את חייו. שלמה יצחקי אמר לא פעם בגלוי מה הוא חושב, כהונתו כבר לא הייתה כל כך ממושכת. הממשלה קיצרה גם את כהונתו של פרופ. פפרמן. אגב, כל המוזכרים כאן היו פרופסורים, בעיקר לסטטיסטיקה. כולם, בשנים האחרונות, נאלצו להתמודד עם תקציבים שהולכים ומתקצצים, ומן הסתם, גם עם התנכלויות אחרות. אך כתמורה, קיבלו פיצוי אדיר. תואר המשרה שונה מהסטטיסטיקן הממשלתי לסטטיסטיקן הלאומי. כבוד.

ועכשיו, המכרז דורש דוקטורט בסטטיסטיקה, בכלכלה או בדמוגרפיה. זו דרישה סבירה, כי הלשכה לסטטיסטיקה היא גוף שמחובר להרבה גופים בינלאומיים מקצועיים בכירים, ומוערך מאד על ידם. מדווח עכשיו על עשרה מועמדים בעלי התואר המתאים. שאלה כמובן היא מהו ניסיונם, ואם המכרז לא נתפר למידותיו של פרופ. אבי שמחון, יועצו הכלכלי הבכיר של ראש ממשלתנו. לשמחון, אגב, אין אפילו מיליגרם אחד של הומור. אני לא יודעת מה עם יושר.

****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניהרכישה ישירהביקורות על הספרפרקים מתוך הספר****

6 מחשבות על “מדד עם הומור. סטטיסטיקן לאומי מתאים

  1. ywelis

    אותי הצחיק מדד אחד לפני כמה שנים, כאשר ירידה חדה של 50% במחירי המלפפונים (ואולי עוד ירק או 2), הביאה להורדה של המדד (יחסי) בכמה אחוזים.

    הסתבר אז שמלפפונים מהווים אחוז מהותי מהמדד, אולי יותר משכר דירה וחשמל. מאז אני לא מייחס ערך לחישוב המדד.

    עד שוועדה *מקצועית* עם נציגי ציבור לא תרכיב את התמהיל, שיהיה גלוי לציבור באתר של הלהמ"ס, לא חושב שאתייחס למדד כמייצג אמיתי של עלות המחייה בארץ.

    אהבתי

  2. תמר בן יוסף מאת

    ywelis

    נאלצת לא להסכים אתך. ישבתי בוועדות של המדד במשך שנים, יושבים שם נציגי ציבור, הוא עשוי במקצועיות המרבית. הכל גם גלוי וכתוב

    אהבתי

  3. ywelis

    מה עם פרשת שכר הדירה, שהמדד החשיב פחות באחוזים משמעותיים מעלייתו הריאלית?

    וכן איך זה שעליית מחירי המזון תמיד גבוהה מהמדד, כבר עשורים?

    אני לא רואה כאן ריאליות. הגיע הזמן לתחרות בשוק ולמדדים ריאליים יותר. אם יש נציגי ציבור, הרי שהם לא אפקטיביים. יש פרוטוקולים לישיבות שלהם שניתן לקרוא?

    אהבתי

  4. תמר בן יוסף מאת

    ywelis
    לא יודעת ששכר הדירה לא חושב כראוי. ולגבי עליית מחירי המזון, יתכן באמת שהיא גבוהה יותר משאר רכיבי המדד. יש (היו) בהחלט פרוטוקולים של ישיבות שניתן לקרוא.

    אהבתי

  5. ywelis

    * התגלה באג בשיטת החישוב של הלהמ"ס
    https://nadlan.walla.co.il/item/3132071

    * הלהמ"ס מתקנת את הנתונים
    https://www.haaretz.co.il/realestate/2022-07-15/ty-article/.premium/00000182-00fc-d084-a9ee-5affd0a50000

    * גלובס מעריך שיש למדינה אינטרס להפחית את הדיווח על העליות
    https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001292487

    * שמאי מוצא פער בין השוק להערכת הלהמ"ס
    https://www.mako.co.il/news-money/real_estate/Article-3a0efe384afad71026.htm

    היתה כתבה מוקדמת יותר מלפני 5-6 שנים, על גילוי סטיה ניכרת בין חישובי הלהמ"ס למדגם עליית שכר דירה, שלא מצאתי כרגע.

    הייתי מציע ללהמ"ס לפתח מודלים מתחרים, ולעשות ממוצע בינהם. יהיה הרבה יותר אפקטיבי.

    אהבתי

  6. תמר בן יוסף מאת

    ywelis

    אני כבר לא יושבת שם בוועדות ההיגוי די הרבה שנים. בעבר הם עבדו בצורה מקצועית ביותר. אבל כתבתי בכותרת, חייבים הרבה הומור בתפקיד – יש המון זקיפות והערכות כמעט בכל נתון. במיוחד מדד הדיור, זו הערכה, הוא מאד לא מדויק.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s