היא אמנם קיבלה את לוח נסיעותיו הקרובות של ראש הממשלה, אך היא לא יודעת מה יש לה לחפש באירופה. היא כאן, עדיין גבוהה (5.4% בינואר האחרון, לעומת מקבילו אשתקד) בדיוק כמו באיחוד האירופי באותו חודש. היא נמוכה מזו שבארה"ב (6.4% בינואר). אז מבחינת האינפלציה עדיף להישאר בארץ. ובפרט, שמדד ארה"ב האחרון הוא הנמוך ביותר מאז אוקטובר 2021.
אם כך, אין לנו מה לחפש בחו"ל, רק אינפלציה אנחנו מביאים משם. ובכל זאת, ראש ממשלתנו נוסע, ולא נראה שהאינפלציה עומדת בראש דאגותיו. והוא כמובן טועה. אתם זוכרים שאני כותבת כאן כל הזמן: אינפלציה היא מחלה קשה. אולי אתם מתחילים להשתכנע עכשיו, אחרי מדד ינואר המפתיע. אינפלציה של 5%-6% היא לא משהו, בהשוואה למה שראינו בעבר. אבל הריבית המוניטרית נמוכה ממנה די בהגזמה (4.25% לעומת 5.4%) חייבים לסגור את הפער.
בארה"ב, פאואל כבר הודיע בקונגרס כי ימשיך בהעלאותיו. ההערכה כעת היא כי הוא יגיע ל-6%. אנחנו לא יכולים לפגר אחריו, כי הכסף יברח מכאן למקום שבו משלמים יותר. בהפרש ריביות כמו היום, השקל ימשיך לברוח לחו"ל ויפוחת בערכו. הוסיפו לכך את קריסת בנק SVB בעמק הסיליקון, ואת המצב הפוליטי המשובח בישראל, וזה אומר עוד החלשה של השקל.
בקצרה, לנגיד בנק ישראל לא תהיה ברירה, אלא להעלות גם את הריבית שלנו לאזור ה-5%. על זה אפשר
לסמוך. לעומת זאת, אי אפשר לסמוך על התערבות בנק ישראל בריבית שהבנקים משלמים על פיקדונותינו. בינתיים, משמעותית פחות מ-4% למפקידים מיוחסים, בעלי פיקדונות גדולים. אני חייבת לומר, שלא ברור לי מדוע הבנק המרכזי לא מתערב בעניין הזה. הבנקים המפקידים אצלו, זוכים לריבית של יותר מ-4%, לא ברור לי מדוע לא מגיע לנו לקבל 4%. בכל מקרה, חייבים לאזן את הריבית עם האינפלציה, אני מחכה לראות שזה קורה.
אני יודעת שזה נשמע קטנוני לדבר על אינפלציה וריבית עכשיו. אבל אנחנו, רובנו הגדול, לא מפוצים כראוי על האינפלציה בשכר ובפנסיה. השחיקה מצטברת כשזה מתמשך, גם אם אלה אחוזים קטנים כל שנה. לא נאמר אפילו מילה רעה אחת על רמת השירות בבנקים בימים אלה. פעם, הפקיד שטיפל בחשבונך טרח לעדכן אותך אם לא הגנת על כספך כראוי. היום, אין פקיד, בקושי יש דיבור עם הבנק, ואתה חייב לדאוג כל רגע להגנה על כספך. הבנקים, לעומת זאת, מתפארים ברווחי שיא.
אז כן, גם מבחינה זו אני לא אופטימית. בנק ישראל מתנהל לאט מדי וזהיר מדי. הממשלה, כידוע, יש לה דאגות גדולות יותר מהאינפלציה. וכשלא שמים לב, האינפלציה קופצת ועולה, כפי שכבר למדנו בעבר. אמנם היום אנחנו די צמודים לאירופה ולארה"ב. זה היתרון שהישגנו עם פתיחת המשק לתנועות כספים עולמיות. אך יש לנו את הצרות שלנו, והן לא תורמות טוב ליציבות המחירים.
****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר****
לא הבנתי מה הקשר (או השקר…) בין נסיעתו לחו"ל והאינפלציה? יש אינפלציה בכל העולם.
ואת הריבית קובע בנק ישראל.
מעניין האם יש קשר או שאת רוצה שיהיה קשר למראית העין??
אהבתיאהבתי
ירון,
בוודאי שיש קשר. בעבר, ראשי הממשלה היו מעורבים בטיפול באינפלציה.
אהבתיאהבתי
לא הבנתי מה הקשר לנסיעתו לחו"ל?
שנית, האם אין אינפלציה בכל העולם? האם גם שם ראשי הממשלה בחו"ל? (זו תהיה רגרסיה מעניינת ומחקר מעניין….)
והאם המכשיר של העלאת ריבית ע"י בנק ישראל באופן עצמאי פשט את הרגל?
נראה לי שתלוי מאיזה פוזיציה רואים זאת
אהבתיאהבתי
ירון,
הקשר היחיד הוא מידת תשומת הלב שהוא מפנה לעניין. בנק ישראל אמנם עצמאי, אך אפשר לומר לו מילה לפעמים. ובהחלט תלוי מאיזה פוזיציה מנתחים את המציאות בישראל.
אהבתיאהבתי
אני כבר לא רואה יתרון לחיים באזרחות על פני השירות הסדיר שלי. אם הייתי שם עכשיו אולי יוקר המחיה היה מדאיג אותי פחות. מה שאני רוצה לעשות זה לעלות על סירה רעועה ולברוח מפה כמו הפפיון (אנרי שרייר) לעתיד טוב מחוץ לציביליזציה מודרנית.
אהבתיאהבתי
עמית,
טוב, זו הזיה רגעית אני מקווה. נתמודד ויהיה טוב.
אהבתיאהבתי