תחזיות או תכליות, 2022

"שיעור האינפלציה ב-2022 צפוי לעמוד על 1.6%, בדומה לתחזית הקודמת…הריבית המוניטרית צפויה לעמוד על 0.25-0.10 בעוד שנה". כך נכתב בתחזית המקרו-כלכלית של חטיבת המחקר בבנק ישראל ב-3.1.2022. בפועל, שיעור האינפלציה הגיע ל-5.3% בין דצמבר 2021 לדצמבר 2022. הריבית המוניטרית טיפסה ל-3.75% בראשית ינואר 2023, וצפויה לפחות היום לטפס עוד. לא מצאתי דו"ח דומה במשרד האוצר. רק ביולי 2022 פרסמה הכלכלנית הראשית תחזית אינפלציה של 4.2% ל-2022.

כל הכבוד לבנק ישראל על האומץ שלא היה באוצר, כנראה, והשאלה היא מדוע הוא פספס ככה. לשאלה זו יש שתי תשובות אפשריות. האחת, אי-ידיעה – מה אנחנו כבר מבינים במקצוע הזה. השנייה – פספוס מכוון. בנק ישראל הוא הבנק המרכזי של המדינה. הכרזותיו מסמנות כיוון, יוצרות ציפיות שבמידה כלשהי מתממשות. כלומר, מראש הוא לא מפרסם ממש תחזית, אלא יותר תכלית – מה שהוא מקווה שיהיה. אז בראשית השנה, הוא נזהר. לזכותו ייאמר, שכבר במארס הוא החל בהעלאות ריבית. זאת, לאחר שבפברואר עלה המדד ב-3.5% לעומת מקבילו אשתקד. לא הרבה לעומת יעד האינפלציה (1%-3%). כלומר, יחסית להחמצתו הוא הגיב די בזמן.

רוצה לומר, מראש אל תתייחסו ברצינות מופרזת לתחזיות של גופים רשמיים. במיוחד, בתקופת משבר, שבה  הכי מצפים לתחזיות האלה. גם אם הם יידעו במדויק מה הולך לקרות – והם, מסתבר, לא יודעים – הם יעדיפו להיזהר ולשדר מסר אופטימי.

בינתיים, מדד ינואר 2023, שהיה אמור לבשר ראשיתה של גאולה, דווקא החמיץ, וקפץ לשיא של 5.4%. אפשר לנתח סעיף-סעיף, ולראות כי הנזק הגדול נתרם על ידי העלאת מחיר החשמל ב-8% באותו חודש. אך צריכים לזכור כי זה חודש של ירידות מחירים עונתיות (הלבשה, למשל) והפעם הן לא עזרו מספיק.

על כן, אם אתם שואלים אותי מה יהיה ב-2023, אצטט לכם את תחזית בנק ישראל: אינפלציה של 3.0% באותה שנה. הריבית המוניטרית תעמוד על 4.0% ברבעון הרביעי של אותה שנה. משרד האוצר, כרגיל, זהיר יותר, וחוזה אינפלציה של 3.0% במחצית השנייה של 2023, ולא במשך כל אותה שנה.

מעניין לראות גם מה שני הגופים אומרים על הצמיחה. האוצר קובע כי גידול התמ"ג יגיע ל-3.0% בשנת 2023. בנק ישראל קרוב אליו, וכאילו מדייק יותר. הוא נוקב ב-2.8%. נתוני החשבונות הלאומיים לכאורה תומכים במה שהם קובעים. גידול התמ"ג ב-2022 הסתכם ב-6.5%, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הקצב המרשים (5.8%) נמשך גם ברבע הרביעי של 2022. מה יהיה עכשיו? הבה נודה, אין לי מושג. זה יכול לרדת כפי שהם אמרו, זה יכול גם ליפול, כלומר להתכווץ. אבל אני לא בנק ישראל ולא האוצר, אני לא חייבת לספק לכם תחזית.

****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניהרכישה ישירהביקורות על הספרפרקים מתוך הספר****

4 מחשבות על “תחזיות או תכליות, 2022

  1. ywelis

    הם לא נביאים…

    חבל רק שלא ציינו כמה מיליארדים הבנקים הרוויחו בעקבות עליית הריבית. מה שנקרא (בספר ישן של בן-אמוץ), 'פרט טכני שולי'.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s