הייתה שנה מוזרה, לא נכחיש. החצבים בחצרנו העליונה לא פרחו – גוש בצלים שבשנים מסוימות מוציא שלושים פרחי חצב. רק בצד, פרח חצב אחד ויחיד, מצמח שנבט לפני מספר שנים. עץ הפומלה של השכנים כבר נושא פירות גדולים, ואיתו עוד עצי הדר בסביבה. ובגינה, בקדמת הבית, צמחו בעיקר עשבים שוטים ענקיים. הם כיסו את פרחי הציניה והפטוניה, מאיפה הם הגיעו? הם לא היו כאן מעולם.
כמו בגינתנו, כך האינפלציה צצה לה פתאום. וכצפוי, היא קופצת ממדרגה למדרגה. מהיכן היא באה? צריך להיות טיפש כדי להתיימר ולהסביר. למרות שברור כי ריבית נומינלית אפסית היא שסיפקה לה את התשתית הנכונה. ריבית נומינלית אפסית כשהמחירים עולים היא ריבית ריאלית שלילית, חייבים לומר. אתה משלם ריבית, אך בעצם תורם לחשבונך. וכך, זינקו הבורסות, תפחו כל פריטי הרכוש של כל מי שהחזיק ברכוש כלשהו. ואז, הקורונה והמלחמה באוקראינה, היה כתוב על זה במודל שאתם מכירים?
מה עכשיו? השאלה היא אם כבר נכנסנו לשלב של מוצרים-שכר-מוצרים בעליית המחירים. יש הטוענים שעוד לא, לי נדמה דווקא שכן. אם כן, לא יהיה קל להיפטר מהאינפלציה, למרות שההצמדות עכשיו אינן אוטומטיות כפי שהיו פעם. ובכל זאת, לא נראה שהעובדים יוותרו לאחר עליית מחירים של 5% (ואולי יותר, נראה אחרי החגים), לא נראה שיצרני מוצר ב' יוותרו אחרי ייקור מוצר א'.
אני יודעת שכועסים עליי, כשאני אומרת שאין ברירה אלא להעלות ריבית. אבל אני עדיין משוכנעת שהריבית הריאלית האפסית והשלילית היא ביסוד הדברים. לזה נוספו עכשיו ההתייקרויות עקב הקורונה והמלחמה באוקראינה, שהן סוג של טריגר רגעי. על כן, אין ברירה אלא להקפיץ את הריבית מהר ככל שניתן, מ-2% עכשיו ל-5% ויותר בהמשך. ואז, בשלב כלשהו נראה כיצד הריבית משפיעה, אם אכן היא עוצרת את עליית המחירים. לי נדמה, שעל מחירי הדיור היא תשפיע בבירור. נחכה ונראה.
נכון, אני לא קובעת שום דבר בוודאות. תתפלאו, אבל לי ול'מדע' הכלכלה אין מושג איך מרסנים אינפלציה. מנסים, כל פעם מחדש, עד שמגיעים. אתם אולי קובעים כל מיני דברים, אני הרבה יותר ספקנית. אז נחכה לזמן שבו הריבית תגיע ל-5%, ואולי קצת יותר. ועד אז, שנה טובה לכם, חברים יקרים, חג שמח לכולנו.
****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר***
שנה טובה ומתוקה!
דבר ראשון, אלפי תודות על כתיבת הבלוג. את מלמדת אותי הרבה ונותנת לי חומר למחשבה.
קראתי את הפוסט ופתאום תהיתי לעצמי איך בישראל מגבשים את המדיניות הכלכלית. האם הולכים בעקבות המלצות הims, לפחות באופן חלקי, או שבכלל לא?
חוץ מזה, האם תרצי לכתוב פעם פוסט על דעתך על תקצוב מערכות החינוך בישראל? בתי ספר וגם השכלה גבוהה, כולל מלגות לסטודנטים והשקעות במחקר אקדמי. באותו נושא, למה לדעתך דוקטורנטים ופוסט דוקטורנטים בישראל לא מקבלים משכורת? לא ידוע לי על מדינה שנהוג בה דבר כזה. באופן אישי, אותי הנושא של אי קבלת שכר הוא גורם מאוד מרתיע
אהבתיאהבתי
Cateded Ur,
ראשית, תודה. אני לא כותבת על תקצוב מערכת החינוך משום שאני לא מתמצאת בתחום. מלבד, בגדול, כנראה שהוא חסר. דוקטורנטים ופוסט דוקטורנטים בישראל מקבלים מלגות. זה שהם לא מקבלים שכר, או שזה ירושה מהשיטה הגרמנית ששלטה כאן באקדמיה לפני עשרות שנים, וגם, כמובן, חסכנות.
אהבתיLiked by 1 person