ריבית ריאלית שלילית – זה הגיוני?

מהי ריבית? חשבתי פתאום לעצמי. אנחנו כותבים על ריבית בוקר וערב, האם הגדרנו מהי ריבית? נכנסתי לכל ספרי המבוא לכלכלה שאני מכירה. כולם כמובן עוסקים הרבה בריבית, אף לא אחד מהם מגדיר מהי ריבית. מעניין, אמרתי לעצמי. עד שנתקלתי בסמואלסון (בסט סלר עתיק יומין של פול א. סמואלסון), שכדרכו לא מסוגל לטייח דבר. סמואלסון כותב כי ריבית היא גמול ההון, כפי ששכר הוא גמול העבודה.

אך סמואלסון גם מרחיב, ומספר כי אריסטו אמר כי אין זה הוגן לגבות ריבית בעד מלווה כסף. גם בימי הביניים זו הייתה המוסכמה: החוק הכנסייתי אסר על נטילת ריבית. על כן, אנו יודעים כי מלווי הכספים לכל שליטי אירופה ולאזרחים הקטנים היו אחינו היהודים. הריבית אסורה גם על האסלאם גם על היהדות, גם על הבודהיזם גם על ההינדואיזם. אם כי יש עדויות על תשלום ריבית בבבל, אלפיים שנה לפני הספירה. על כן, במקום אחר, סמואלסון מרחיב וטוען כי תשלום ריבית הוא תמורה על פריון ההון, ומחיר הקדמת הרכישה כשלרוכש אין מזומן ברשותו.

סמואלסון אף מתייחס לאפס ריבית: "שער ריבית של אפס דומה במקצת לאפס המוחלט שבתורת החום. אמנם נוכל להתקרב אליו, אבל לא להשיגו ממש… הווי אומר, הריבית, כתופעת יסוד של כל משק לא תיעלם בעולם כלכלי אידיאלי". אם כי, סמואלסון מזכיר כי בשנת 1932, זמן המשבר הכלכלי הגדול, הייתה בארה"ב ריבית אפסית ואף שלילית.

איך, אם כך, אנו מסבירים את הריבית הריאלית השלילית אצלנו, ובכל העולם המתועש. זו תופעה המסתמנת במספר בנקים מרכזיים בשנים האחרונות. החשוב ביניהם הוא הבנק האירופי המרכזי, וכן, בדנמרק, יפן, שוודיה ושווייץ. בכל אלה, הריבית הנומינלית עד לאחרונה הייתה שלילית. אצלנו עכשיו – כשריבית בנק ישראל היא 1.25% והאינפלציה 4.2% – הריבית הריאלית (נומינלית בניכוי אינפלציה) היא שלילית. כך גם בארה"ב עם ריבית נומינלית של 2.25-2.5 אחוזים, ואינפלציה של 9.1%.

האם הגיוני להישאר ככה עם ריבית ריאלית שלילית, כלומר, לקבל בונוס כשאתה לווה ממישהו כסף? נראה שלא, על פי כללי המשחק המקובלים. אם כן, כל ההתלבטות אם להעלות ריבית, ובאיזה קצב ברגעים אלה היא סוג של הצגה. ברור לגמרי, שבעולם די מקובל לראות בריבית מחיר של כסף. יש, לפחות, להשוות את הריבית לשיעור האינפלציה. אחרת, מתקבלת בועת בורסה, התופחת לממדים לא סבירים ולא הגיוניים. מתקבלת אנומליה במחירי הדיור, ובמחירי נכסים אחרים, כפי שאנחנו רואים בישראל ובארה"ב כבר במשך מספר שנים.

האם התפתחות כזו של אנומליה ב'שוק הכסף' לא צריכה לקבל את התגובה המיידית לה? האם לתת לבורסה לתפוח, כאשר משום-מה הכלכלה הריאלית די רדומה? נדמה לי שהתשובה ברורה, ואין מה להתלבט. יחד עם זאת, זה המצב כבר תקופה די ארוכה, כל שינוי מהיר מדי, או עוצמתי מדי, עלול לגרום למשבר בבורסה או בסביבתה. בעיה. אם כן, חברים, בפעם הבאה, אל תחזרו על השטות של ריבית ריאלית שלילית. היא, באורח פלא, מועילה למי שתמיד מרוויח מכל דבר. כל השאר, יושבים ואוכלים את עצמם על מחיר הון לא הגיוני.

****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר****

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s