בנק ישראל העלה את הרבית המוניטרית ל-0.75%. זאת, כאשר האינפלציה במדידת אפריל הגיעה ל-4.0% לשנה. בארה"ב, המצב עוד חמור יותר: אינפלציה שנתית באפריל – 8.3%, ריבית מוניטרית – 0.75% עד 1.0%. העלאת הרבית האחרונה אצלנו הייתה ב-0.4%. בארה"ב, היא הייתה ב-0.5%. אלה מנות הרבית הנהוגות עכשיו אצל הבנקים המרכזיים. זה אומר, עוד שמונה הורדות ריבית בישראל עד לריבית ריאלית של אפס, ובארה"ב, עוד חמש עשרה הורדת ריבית בלבד.
האם להיכנס להיסטריה עכשיו? או אולי עדיף פשוט להמתין בשקט ולראות מה קורה. הריבית הריאלית השלילית מתקיימת כבר שנים רבות, עם זאת, היא לא הריבית הנגבית מאיתנו על ידי הבנקים. הם, כמובן, גובים ריבית ריאלית חיובית. ריבית משכנתא צמודה היום מגיע ל-2% ויותר. זה אומר, אינפלציה של 4% לשנה פלוס 2% ריבית. זה אומר תשלום של 6% לשנה ויותר על משכנתא. ריבית האוברדרפט מגיעה לכ-10% ויותר לשנה. כלומר, לא לדאוג, הבנקים לא מפסידים מהריבית הריאלית השלילית.
האמת? גם אנחנו לא מפסידים, אך הבנקים הם המרוויחים הגדולים. אם הם נזקקים לכסף, הם לווים מבנק ישראל בריבית מוניטרית ועוד טיפה. מלווים, כאמור, בהרבה יותר. הם גם לווים מאיתנו על ידי הפקדותינו בהם, שעליהן עדיין משום מה אנחנו מקבלים שברירי אחוזים, לא ביררתי כמה בדיוק בשבוע האחרון. ההפרש בין הרבית שהם משלמים לריבית שהם דורשים מאיתנו מאפשר להם להרוויח ללא מאמץ.
אז, כן, אם אתם רואים את רווחי הבנקים מדי שנה, אל תתפלאו. זו תוצאה טבעית של הריבית המוניטרית השלילית. הם לא צריכים להתייעל או אפילו סתם להתאמץ על מנת להיות רווחיים. על כן, לא ברור מדוע הם לא נותנים לנו שירות אמיתי.
אבל, לממשלה, משום מה, נוח להתעלם מחגיגת הבנקים. משום מה, עדיף לה להיכנס לנשמתו של כל חקלאי או כל תעשיין שמרוויחים טיפה. מדוע זה? תשאלו את אלה המנהלים את הכלכלה. לא רק שזה כך, זה ימשיך להיות כך עוד חודשים רבים ואולי שנים רבות.
****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר****
מאז שהתחלתי להתעניין בכלכלה, וזה היה לפני כארבעים שנה, אין זמן שלא הופיעה בו ידיעה חדשותית בסגנון הזה: "למרות המצב הכלכלי עלו השנה רווחי הבנקים". הניסוח הנכון אם היתה כאן תקשורת ראויה לשמה כלומר כזו החוקרת את המציאות, אולי פעם תהיה, מי יודע, אמור להראות כך: "הרווחים האסטרונומיים של הבנקים הם הסיבה המרכזית לחולשה הבסיסית של רוב המגזר היצרני במשק ולמרות זאת הממשלה לא עושה מאום". או משהו כזה. בקיצור, מה חדש? כשיש, כשאין , כשככה או ככה, הנפט יקר הנפט זול יש ממשלה אין ממשלה יש תיירות אין תיירות חושך לילה אור יום בעברית ובאנגלית ובערבית, לא משנה מה, הבנקים תמיד ברווח אסטרונומי. היחס לעובדה הזו הוא בדיוק כמו לטמפרטורת הים, למדוזות וכדומה.
אהבתיאהבתי
Udi Manor
היי אודי,
אני שמחה שאתה מגיב, וכרגיל, מסכימה אתך לא עד הסוף. יש תנודות בסיפור הזה, וחשוב לשקף אותן. הפעם, זה ממש מנקר עיניים. אז כדאי לדבר ולכתוב על זה.
אהבתיאהבתי