זה בעצם כמו לשאול: איך אני יודעת שזה תהליך של עליית מחירים, לא קפיצת מחירים פרועה אחת. כי עליית מחירים חודשית של 0.7% הייתה כאן בעבר, לא רק בפברואר האחרון. 0.7% במאי 2019, ואחריה מדדים זעירים ואף שליליים, כך שהשנה כולה, מדצמבר לדצמבר, הסתיימה בעליית מחירים של 0.6%.
נתחיל בזה שאין כמעט מדדים שליליים עכשיו. רק אחד בנובמבר 2021 – 0.1%-, ועוד אחד בינואר 2021 – גם הוא 0.1%-. רוב המדדים האחרים הם די גבוהים. זאת לעומת מדדים שליליים תכופים וגדולים בשנים שלפניה, מאז 2015. אבל זו רק הסתכלות טכנית על המספרים. נמשיך בתרגיל דומה: פברואר 2022 לעומת פברואר 2021 – עליית מחירים של 3.5%, ועל פי נתוני המגמה, קצב עלייה שנתי של 3.6% בין נובמבר האחרון לפברואר. כלומר, אנחנו שם -ב-3.5% – ועוד למעלה מזה.
במהלך המאה ה-20 נרצחו לפחות 150 מיליון בני אדם בלתי חמושים במעשי הרג המוני שהוכרו כרצח עם. מעשי הרצח ההמוניים התרחשו בכל היבשות, בשם דתות ואידיאולוגיות שונות, בעתות מלחמה ובימי שלום. לפשעים היו שותפים מיליוני אנשים, אך רק מעטים מהם הועמדו לדין בבתי משפט והורשעו. חלק ממעשי רצח העם, בהם רצח העם הארמני, לא זכו להכרה בינלאומית עד היום.
אך כל אלה הם רק תרגילים, יש לי סימנים טובים יותר. אני רואה את חבילת גבינת הקשקבל שאני קונה, שבשנים האחרונות תמיד הגיעה עם ריבוע נייר פרגמנט נלווה, על מנת שנוכל לעטוף את הגבינה לאחר הפתיחה. הפעם, וזו לא הפעם הראשונה, אין נייר, דהיינו, חוסכים טיפה ולא מעלים מחירים.
אני רואה במסעדה שבה ביקרנו ביום שישי, תפריט מצומצם יותר. נכון, לא יקר יותר, הם נמנעים בינתיים מייקור שירותיהם. יותר מכך, אני רואה סעיפים שלא היו שם קודם. זו מסעדת דגים ופירות ים, והפעם, בתחתית התפריט יש בה גם כמה מנות בשר. כמו במסעדת הדגים הירושלמית הידועה, שבה ישבנו לפני מספר שבועות. זה כמובן בא על מנת לרצות חלק מהסועדים, אך גם על מנת לגבות מחירי מסעדת דגים – היקרים יותר – ממנות בשר, וכך לקושש עוד כמה פרוטות של רווח.
הספר שלי העלה מחירים עוד לפני מספר חודשים, הוא יודע לנהל עסק. אני רואה מה עלה במדד: דלק ושמנים לכלי רכב (5.4%) ובעקבותיו, חשמל לצריכה ביתית – 3.5%. אני רואה גם מה מוריד את המדד – הלבשה (3.2%-) – סוף עונה, מלונות ובתי הארחה (4.9%-) – חכו לפסח, ועופות, זה סיפור מתמשך. אני מרגישה שזה יימשך, הדלק בוודאי לא יירד בקרוב. ירקות ופירות טריים, קרוב לוודאי שיוסיפו להתייקר. שאר מוצרי המזון – המיובאים והמבוססים על חומרי גלם מיובאים – בוודאי יתייקרו כל עוד מלחמת רוסיה-אוקראינה נמשכת.
על פי דיווח ב'דבר', ארגון המזון העולמי מעריך כי במארס, מחירי המזון בעולם זינקו ב-12.5% לעומת פברואר. זאת העלייה הגבוהה ביותר מאז ייסוד המדד ב1990. הכל עקב המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, המייקרת מחירי תבואות, שמנים צמחיים, עוד מוצרים חקלאיים וגם דשנים. התייקרות הדשנים תמשיך להעלות מחירים בחקלאות. אצלנו, ליברמן דחה בינתיים את ייקור מוצרי חלב שבפיקוח. שאר מוצרי החלב כבר התייקרו.
אז, כן, הממשלות כמו העסקים, מנסות לעכב את ההתייקרויות. אבל אם ההתייקרויות שם, לא קל יהיה לבלום אותן. אז גם המדד הקרוב, לחודש מארס, בוודאי יהיה גבוה. וגם זה של אפריל, והרבה מדדים אחריו, עד שהעלאות הרבית יתחילו להשפיע.
****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר****
מתי יהיה כבר ידוע בכמה אחוזים האינפלציה? (כלומר, באופן כללי כמו שידענו שב-84% הייתה אינפלציה של 400% כמדומני).
נוסף על כך, אשמח לשמוע מה את חושבת על הקיצוץ הרוחבי של הממשלה בייחוד בעת האינפלציה, יש קשר בין השתיים בכלל?
אהבתיאהבתי
שון,
ב-84 הייתה אינפלציה של 445%. אבל זה לא התחיל שם, זה התחיל בשנות ה-70 וטיפס מאז בקביעות. זה גם לא היה עוצר ב-445% אם לא היו עוצרים אותו.
אין קשר בין הקיצוץ הרוחבי של הממשלה לאינפלציה. אולי ליברמן חושב שיש, אין לי מושג.
אהבתיאהבתי
אני לא מצדיק את החשיבה (כי העמדות שלי הפוכות), אבל להבנתי חשיבה ליברלית כלכלית קלאסית אומרת:
יש לנו אינפלציה = ערך המטבע נחלש (בעקבות שילוב של עליית מחירים ופיחות של ערך המטבע מול מטבעות זרים) –> אם נקצץ בתקציב, נגדיל את העודפים התקציביים ונקטין את יחס החוב תוצר זה יחזק את ה"אמון" במטבע ובכלכלה שהמטבע "מיצג" וימנע חלק מהפיחות שנובע מקניית מטבע זר או משהו כזה.
אהבתיאהבתי
leor swerdlow
כן, יש חשיבה כזו. זה לא קורה ביום אחד, ולא בקלות.
אהבתיאהבתי