אתם מבינים מה זה שוק חופשי?

"פייסבוק (הרשת החברתית) יכולה להמשיך להתקיים, אבל למחוקקים ולרגולטורים יש חובה מוסרית וחוקית להגביל את מה שהיא עושה בשם התחרות, בשם צמצום הכוח העודף, הפרטיות והבטיחות של הצרכנים – ואפילו בשם הדמוקרטיה והחברה התקינה". כך אומרת דפנה מאור, במאמר לדהמארקר מה-6.10.2021 . יפה, אבל היא אומרת זאת יחד עם עוד אלפי עיתונאים ברחבי תבל.

עם זאת, דפנה מאור ורוב חבריה העיתונאים בישראל, ממלאים את פיהם מים לנוכח מדיניותן האגרסיבית של יצרניות ומשווקות נעלי הספורט, ונייקי בראשן. הנהלת נייקי ישראל, בבעלות נייקי העולמית, שלחה השבוע מכתבים על הפסקת אספקה ל-65 קמעונאים קטנים. מעתה והלאה, תמכור נייקי ישראל את מוצריה רק ל-55 קמעונאים המפעילים כ-250 נקודות מכירה. לפני חמש שנים, מכרה נייקי את מוצריה ל-150 קמעונאים. כך נכתב בכתבה אחרת של דהמארקר על ידי עדי דברת- מזריץ  ורונית דומקה.

מדיניות זו היא אסטרטגיה של נייקי העולמית, עליה הוכרז כבר ב-2017. האסטרטגיה DTC (direct to consumer) מכוונת להפוך את נייקי ל'חווית פרימיום' עם  כל מה שזה אומר. בישראל, מוצרי נייקי משווקים על ידי ריטיילורס, חברת בת של קבוצת פוקס המפעילה בלעדית את חנויות נייקי בישראל וב-15 מדינות אחרות. ריטיילורס מפעילה בבלעדיות את חנויות פוט לוקר בישראל ובאירופה, ואת דרים ספורט בישראל. גם אתר המסחר המקוון בבעלות פוקס, טרמינל איקס, ימשיך לקבל עדיפות במכירות נייקי. קבוצת פוקס הוציאה הודעה לתקשורת, כי המכתבים לקמעונאים אינם ביוזמתם, אלא החלטה אסטרטגית של נייקי העולמית. עם זאת, סתם להבנת העוצמות, חברת ריטיילורס נסחרת היום בבורסה בשווי של 3.2 מיליארד שקל.  

מדיניות דומה, אולם לא קיצונית כל כך, ננקטת על ידי חברת אדידס העולמית, החותרת להגדיל את נתח המשרות הישירות (לא דרך קמעונאי) שלה ב-2025 ל-50% לעומת 40% ב-2020. משהו קורה בעקבות הקורונה – נושא ללימוד ולמחשבה. אדידס, בכל זאת, מתכננת להשאיר בישראל 300-350 נקודות מכירה.

בעלי חנויות חוששים מהרגע שבו נייקי תשווק בבלעדיות את מוצריה החדשים והאופנתיים רק בפוט לוקר ובאתר טרמינל איקס. כבר היום, בעלי חנויות ספורט החושקים בנעליים אלה – כי אין ברירה – קונים אתן במחיר מלא, וכך מוכרים אותן לצרכנים. ברור לגמרי שהם בעמדת נחיתות לעומת מי שקשור לנייקי ישירות. ברור לגמרי שכך נייקי שולטת במחירים וברמת איכות המוצר. ברור לגמרי, שכך חנויות הנעליים הקטנות נסגרות בהדרגה – פגיעה בנוחות הצרכנים. כיום, החנויות העצמאים מחזיקות רק כ-20% מהמכירות.

שמונה בעלי חנויות הגישו בשנה שעברה בקשה לתביעה ייצוגית נגד נייקי ישראל וריטיילורס. הלוואי שיצליחו, אך זו לא באמת סוגייה שחייבים לעבור את ייסורי התביעה הייצוגית בשבילה. ממשלה קשובה, הפועלת למען התחרות בשווקים, כבר מזמן הייתה צריכה לקחת על עצמה את הנושא. לשם מה יש רשות תחרות, אם לא בשביל לעקוב אחר כל ההסדרים 'הקטנים' האלה. ממשלה יקרה, אתם הרי שמתם את התחרות ככותרת לפועלכם.

****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר****

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s