בשורה אופטימית?

אפשר לומר כן, בתור התחלה גידול של 16.6% בתמ"ג, במחירים קבועים ובניכוי עונתיות, ברבעון השני של 2021 לעומת קודמו, ושל 14.1% בתמ"ג ללא מיסים נטו על היבוא. מדוע ללא מסי יבוא? משום שתשלום המס על יבוא נכלל בתמ"ג, וברבעון זה היה יבוא מכוניות ניכר. בדקתי, ליתר ביטחון, גם את שיעור הגידול בתמ"ג ברבעון השני לעומת מקבילו אשתקד, כי זו כבר תקופה ארוכה ולא רבעון אחד מקרי. הוא מסתכם ב-15.4%. לגמרי לא רע, לכאורה, היה משבר ואיננו עוד.

מה שעוד בולט לעין ומשמח לב הוא הכלליות בעלייה במרכיבי התמ"ג לאורך שנה: 23.0% בייצוא, 17.7% בהשקעה בנכסים קבועים, 23.3% בצריכה הפרטית. הכל, חוץ מהצריכה הציבורית שגדלה רק ב-2.9% מאז הרבעון המקביל בשנה שעברה. בדקתי ומצאתי כי זו הצריכה הביטחונית שנפלה ב-16.3%. הצריכה הביטחונית (במחירים קבועים, יש להדגיש) היא תמיד תנודתית בתנודות חדות, לא תמיד אנחנו יודעים מדוע.

עוד משתנה שמציג תמונה לא משמחת כאשר חופרים, הוא ייצוא הסחורות והשירותים שגדל יפה בחישוב רבעוני, אך מה שמושך אותו למעלה הוא ייצוא השירותים, בעיקר. ייצוא ענפי התעשייה למעט יהלומים, עלה ברבעון השני של 2021 ב-0.9% לעומת קודמו. כלומר, התעשייה שפעם הובילה את הצמיחה לא ממש זזה. זו נקודה שכדאי לעמוד עליה, אך היא לא מספיק מעניינת את ממשלת ישראל, כנראה.

גידול התמ"ג בישראל יפה גם בהשוואה בינלאומית. אנחנו די בהתחלה מתוך קבוצה של 15 מדינות או.אי.סי.די, אחרי ספרד, צרפת, איטליה, פורטוגל – האם אלה מדינות שטיפלו במשבר הכי טוב? לא נראה ככה. דווקא מדינות סקנדינביה ודרום קוריאה נמצאות בקצה השני, צומחות       בטווח ה-6% עד 10%, אך הן לא נפלו כל כך הרבה בהתחלה. אז יש מה לבדוק, נפלנו, בגלל זה אנחנו מזנקים?

ועכשיו, נסתכל לרגע על נתוני התעסוקה למחצית הראשונה של אוגוסט 2021. שיעור הבלתי מועסקים (המובטלים בהגדרה הקלאסית) הוא 5.3%, אם נוסיף לו את המועסקים שנעדרו זמנית מעבודתם בגלל סיבות הקשורות לנגיף הקורונה, נגיע ל-6.2%, וכשנשלים את התמונה עם הלא משתתפים בכוח העבודה, שהפסיקו לעבוד בגלל פיטורים או סגירת מקום העבודה, נגיע ל-8.1%. כל הנתונים, אגב, גבוהים יותר בשבועיים אלה מאשר בשבועיים שקדמו להם.

אז יש גידול במשתני הצמיחה, אך שאלה טובה היאה אם זה גידול יוצר תעסוקה. כי באוגוסט קיבלו 142 אלף בני 45 ומעלה שוהים בחל"ת דמי אבטלה, ואילו באוקטובר רק 14 אלף מהם יהיו זכאים לגמלה. זאת, בעקבות החלטתו של אביגדור ליברמן לדחוף את הבטלנים לצאת לעבוד. ועכשיו, נראה אם ליברמן צודק. אם אלה באמת הם בטלנים, או אנשים שלא מוצאים עבודה, למרות מה שמוגדר כהתאוששות משקית.

****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר****

2 מחשבות על “בשורה אופטימית?

  1. לקסי

    אצטט (שוב) את פול קרוגמן "עניינה של הכלכלה הוא לא התמ"ג אלא רווחת הא/נשים".
    המימד הכלכלי שניתן לשלב בהערכה הוא מדד ג'יני מורחב, שכולל הכנסות מהון (כסף ונכסים ריאליים).

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s