איך נתמודד עם המשבר עכשיו? לכולם ברור שצריכים לשפוך כסף. כסף להשקעות, כסף לדמי מחיה למי שאיבדו את מקום עבודתם. צריכים כסף, מאין הוא יבוא? קצת ידפיסו עכשיו, ואת השאר יהפכו לחובות. כך אומרים המומחים, כשהרבית נמוכה מהאינפלציה הצפויה, אין בעיה, הגדילו את חוב הממשלה והכל ייפתר. כאילו שבריבית אפסית, או אפילו קצת שלילית, את החוב עצמו לא חייבים להחזיר.
אני קוראת את המסר הזה ולא מבינה. מדוע מדברים רק על חוב? האם משום שחוב פוטר את הממשלה הזו, ומועבר לממשלה הבאה? מדוע לא מדברים על העלאת מיסים? תשובה יפה כביכול ראיתי בראיון שערך סבר פלוצקר עם פרופ' צבי אקשטיין מהמרכז הבינתחומי בהרצליה. מדוע לא להעלות מיסים? אין בכך הכרח אקשטיין ענה. המשק יצמח, וכך יחזירו את החוב. בנק ישראל, אגב, מסכים אתו רק חלקית וחושב שחייבים לממן שליש מההוצאה על ידי מיסים, אך כמובן לא עכשיו, מיסים החל מ-2023.
אני קוראת, ואני מודה שאני לא מבינה. ישראל היא שיאנית מיליארדרים עולמית. 60 משפחות מיליארדרים במדינה, מספר שתיים יחסית לגודל האוכלוסייה אחרי הונג קונג. לא נשאל כמה מס אותן משפחות משלמות. אין סיכוי שנמצא אינדיקציות לכך בנתונים המתפרסמים. דו"ח מנהל הכנסות המדינה האחרון הוא ל-2017-2018. גם הוא לא מלא, ומן הסתם לא יתמלא עכשיו. אך בואו נסתכל על נתונים אמריקאיים. ועל פיהם, המיליארדרים הגדולים משלמים פחות או יותר אפס מס.
עדות לכך מתקבלת ממאמר של אביגיל דיסני, נכדתו של רוי דיסני, אחיו של וולט דיסני, במגזין אטלנטיק. דיסני נוקבת שם בתשלום המס של ג'ף בזוס, אילון מאסק, וורן באפט וג'ורג' סורוס, סכום אפסי בשנים מסוימות, די אפסי בכלל. איך? הם העסיקו יועצי מס טובים. סביר להאמין שאצלנו המצב אינו שונה.
בישראל, הפעם האחרונה שעסקו ברווחי המיליארדרים או רווחי חברות הענק, הייתה ב-2013, כשדנו במיסוי הרווחים הכלואים של חברות אלו. רווחים שלא מומשו, על מנת שלא לשלם מס. בסופו של דבר, האוצר כנראה ויתר על סכום של כ-20 מיליארד שקל, על מנת לשלוף מהכליאה כמה מיליארדים בודדים.
וכמובן שלא רק במיליארדרים מדובר. המס השולי המרבי בישראל מגיע ל-50% בימים אלה. לא ברור מדוע אי אפשר להעלותו לערכים אמריקאיים נוסטלגיים של 94%, כמו ב-1944 ו-1945. או לערכים של 90% ומעלה שהיו שם לאורך כל שנות החמישים? כמה מס ייגבה באופן זה, אין לי מושג, כי הנתונים המתפרסמים לא מאפשרים להעריך. אך ממש לא מעט, וזה יהיה עוד הרבה יותר, כשהמס על רווחי הון יועלה משיעור ה-25%-30% העכשווי לשיעור מס ההכנסה המירבי, כפי שהיה בעבר.
זה לא הכרחי, יאמרו לי המומחים למס, ופרופ. אקשטיין בראשם. ואני בטוחה שזה כן הכרחי, אם רוצים להחזיר את המדינה הזו למצב שבו אפשר לדבר.
****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר****
זה ידוע בערך לכל ששיעור המס בישראל נמוך מאוד. הרי זה מה שנתניהו כל כך התגאה בו לאורך תקופת הכהונה המאוד ארוכה שלו. ככה ישראל הגיעה למצב של אחת המדינות עם פערי המעמדות הכי גבוהים מבין מדינות ה-OECD.
אקשטיין הוא נאו ליברליסט מוצהר. וחוץ מזה, הוא יודע שאם שיעור המס יעלה, הוא וחבריו בדירקטוריונים השונים יהיו בין הראשונים לשלם אותו.
בכל אופן, לא נראה לי שזה ימשך עוד הרבה זמן. או שהממשלה החדשה תתחיל באסטרטגיה לשינוי או שזה פשוט יתפוצץ (כמו שכבר קרה לאחרונה במגזר הערבי).
אהבתיאהבתי
Cateded Ur
זה ידוע בערך לכל, ובכל זאת, לא תמצאי כמעט דיבור על מסים. אני באמת תוהה מדוע, לא מבינה מדוע ליברמן מדבר על אי העלאת מס.
אהבתיאהבתי
נראה לי שזה די ברור, לא?
ציטוט מוויקיפדיה: "צ'רנוי נחשב לאחד האנשים הקרובים ביותר לאביגדור ליברמן בעקבות שיתוף פעולה עסקי של שניהם לפני שליברמן נכנס לחיים הפוליטיים. בשנת 1998 יסד ליברמן את חברת הסחר והייעוץ "נתיב אל המזרח", שעסקה ברכישת חומרי גלם בארצות המזרח ומכירתם בארצות המערב ובפעולות פיננסיות בשוק ההון הרוסי. העסקה הראשונה שביצעה החברה הייתה בשיתוף עם צ'רנוי ומכאן החלה היכרותם האישית.
לפני הבחירות לכנסת ה-18 הואשם צ'רנוי במתן שוחד לליברמן ולקמפיין הבחירות של מפלגתו. ב-20 במרץ 2013 הוחלט שלא להעמיד אותו לדין."
אהבתיאהבתי
Cateded Ur
טוב, תמיד מעניין בממשלה, לא?
אהבתיLiked by 1 person
את מוכנה לשלם 90% מס על ההכנסות שלך?
אהבתיאהבתי
משתמש אנונימי,
אילו הייתי ברמת ההכנסה ההולמת, אני מניחה שהייתי מוכנה.
אהבתיאהבתי