יש תכנון בירושלים? מישהו אוהב את העיר הזאת?

נפתח את הדיון  בתשובה קצרה, והיא 'לא', אין תכנון בעיר הבירה. כך לפחות התרשמתי בשבוע שעבר, שבו ביקרתי פעמיים בעיר לאחר הפסקה ארוכה. פעם ראשונה, יום שני, ברב-קומות שבכניסה לעיר – רחוב יפו פינת רחוב שרי ישראל. זה אזור שהתחרד לגמרי בשנים האחרונות, אך הבניין שמר על צביון די חופשי עד לאחרונה. הוא היה עמוס פעם, עכשיו הוא נראה די שומם.

בדרך לשם, עברתי ברחוב יפו, בקטע שממול התחנה המרכזית. כל הבניינים הישנים והיפים מפונים וכנראה מיועדים להריסה. הם מחכים לתורם בפרויקט רבי הקומות שבכניסה לעיר. הפרויקט סמוך לתחנת הרכבת המרכזית, האם הוא יביא לירושלים ישועה ותנופה? בשלב זה, הריסת הבתים הישנים נראית לי סוג של טירוף. ככה נכנסו לירושלים במשך עשרות רבות של שנים. אין ערך לנוסטלגיה? אין סנטימנט לארכיטקטורה ישנה? והשאלה כמובן היא, בהסתמך על רב הקומות שביקרתי, מי יאכלס את כל מפלצות הקומות שם באזור. בינתיים, בלגן נוראי מסביב שיימשך עוד שנים. הכניסה לעיר, איך אומרים נהגי המוניות, היא מאתגרת.

יומיים מאוחר יותר ביקרתי במספרה שלי, רחוב בן יהודה פינת רחוב בצלאל. משם, צעדתי ברגל לרחוב יפו. עברתי על יד רב-קומות ענק נוסף בבנייה, קולנוע עדן לשעבר. מילא שהרסו קולנוע ישן, אך מי צריך את הרב-קומות המאיים במקומו? רב-קומות ענקי במרכז ההיסטורי של ירושלים. ועוד יותר לא ברור מדוע מחבלים ברחוב אגריפס. מול הקולנוע, מוסיפים קומות לבניינים הישנים, פוגעים גם במזלג הרחובות המחבר את אגריפס עם יפו בצד אחד ועם קינג ג'ורג' בצדו האחר. ואגב, החנויות בצד של קינג ג'ורג' סגורות כולן. כולל הפלאפל המפורסם שהיה שם.

יצאתי מקינג ג'ורג' לרחוב יפו, בכיוון של יפו פינת הרב קוק. צדו הדרומי של הרחוב, הצד שמנגד לרב קוק, דקר לי את העין. לא הייתי שם יותר משנה. עכשיו, כולו, מהמשולש – מפגש יפו, קינג ג'ורג', שטראוס – ועד לכיכר ציון מלא חנויות מושבתות. זה כבר הרבה שנים הצד הזול, צד  הדוכנים והבלאגן של הרחוב. מאז הקורונה הוא נכנס לתרדמה עמוקה ולא נחלץ ממנה.

חזרתי בזיכרוני לרבי הקומות בכניסה לעיר, ולרחוב יפו – הרחוב הראשי לכאורה של העיר. מדוע הם מתקשקשים עם אזור הרכבת? מדוע הם לא עושים דבר עם הרחוב הזה – הרחוב המוביל מהכניסה לעיר לשער יפו בעיר בעתיקה. נכון, יהיה קשה להתמודד עם הבעלים של רבים מבנייניו, הם שייכים לחמולות של עשרות אנשים. קשה עכשיו, לא יהיה קל יותר בחלוף עוד שנים. האם גם רחוב יפו כולו מיועד להריסה. חלק ממנו כבר הרוס. גם את רחוב קוק הניצב במרכזו, הצליחו להשמיד. זהו רחוב של מבנים היסטוריים, בית אנה טיכו ביניהם. בינתיים, חיסלו רבים מהם, מילאו את הרחוב ברבי קומות מכוערים ודי ריקים בקומת החנויות שלהם.

יש תכנון בירושלים? מישהו לומד את הפרויקטים שכבר נעשו ומסיק מסקנות? מישהו בעירייה אוהב את העיר הזאת? תכנון כלכלי וארכיטקטוני הוא קודם כל ביטוי של אהבה.

****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר****

11 מחשבות על “יש תכנון בירושלים? מישהו אוהב את העיר הזאת?

  1. ywelis

    אין תכנון… וגם מה שנבנה, נועד להרשים 'נובורישים' ולא להראות ערך כלשהו.

    ר' בניין תחנת נבון הענקי, שבעצם ריק – אין בו כלום… סתם מרחב ענקי ריק; 15 מטרים בלי שום דבר, ומרחב פנימי ללא שום חנויות… כאילו שיש מקום בשפע ואין בעיר צפיפות. לא ברור מי תיכנן. יש נתק טראגי בארץ ברוב המבנים החדשים, בין הצורה לשימושיות, כאשר הראשונה היא העדיפה והשניה משנית אם בכלל.

    לדעתי גם גשר המיתרים אינו מתחבר עם דבר. גם בו אין ניצול של מקום לטובת העוברים והשבים (אין מדרגות אליו; יש 'כיכר' גדולה חסרת שימוש מתחתיו).

    וכן בעיר יש פחות ופחות צמחיה ויותר משטחי אבן ('שיש') דמויי פיאצות, כי זו המטרה – להפוך כל מקום ל'איטלקי', רק בלי המסורת האיטלקית…

    מקוה שהצלחת לנוע בביטחה על המדרכות, כי עיריית ירושלים לא אוכפת את החוק האוסר על רכיבה על מדרכות, כי כמו שהסלוגן שלה מציין, 'שווה לחיות [ולהידרס] בירושלים'

    אהבתי

  2. תמיר מנצור כרמל

    גילוי נאות – אני עובד באגף התכנון בעירייה.
    יש לי הרבה, המון, טענות נגד התכנון בירושלים, אבל אני מודה שאני לא מבין את טענותייך.
    המבנים העתיקים מול התחנה המרכזית נטושים כבר שנים. רק שניים מהם מיועדים להריסה. השאר ישוקמו ויחזרו לחיים אחרי שנים רבות.
    הבניה ברחוב אגריפס פינת אבן ישראל לא פוגעת כלל ברחוב ולא מחבלת בו – להיפך, תוספת הקומות תביא איתה עוד אנשים, עוד הולכי רגל. עוד לקוחות לחניות וכן, גם עוד צל הנחוץ לרחובותינו החמים.
    החנויות בגדה הדרומית של רחוב יפו סגורות בגלל שגם שם מתוכנן פרויקט דומה של תוספת קומות למגורים, מסחר, משרדים ומלונאות. מה שאת רואה אינו הרס הרחוב אלא פיתוחו והחייאתו.

    אהבתי

  3. תמר בן יוסף מאת

    תמיר מנצור כרמל,

    אני בדרך כלל מסכימה עם מה שאתה כותב, הפעם, לא. אני לא חושבת שצריך לגעת ברח' אגריפס בירושלים (כולל הרב-קומות במקום עדן). אני מחכה בחשש לתוספת בגדה הדרומית של רחוב יפו, מקווה שיציגו אותה לציבור על מנת שאפשר יהיה להגיב.

    אהבתי

  4. תמיר מנצור-כרמל

    אני גם מסתייג ממגדלים, אבל מדוע את מתנגדת לתוספת קומות צנועה באגריפס? מה הסיבה? בפריז, ברצלונה ורומא מסתדרים מצויין עם בניינים בני 8 קומות. בתל אביב ובירושלים יש דוגמאות מעולות לתוספת קומות למבנים ישנים. מדוע לא להוסיף?

    אהבתי

  5. תמר בן יוסף מאת

    תמיר מנצור-כרמל,

    אני מסוייגת מכל התוכנית באגריפס: מהרב-קומות המפלצתי, ומהתוספות לבניינים. מדוע? היה רחוב יפה בירושלים, אי אפשר לכבד אותו?

    אהבתי

  6. תמיר מנצור-כרמל

    רחוב יפה לא יכול להיות יפה יותר? יום אחד מישהו הרס בניין יפה ובנה במקומו את בניין סנסור, העוד יותר יפה, בכיכר ציון. לא כל בניה והתפתחות היא לרעה, להיפך.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s