הסכם היסטורי. היסטוריה זה עוד לא כסף

שרי האוצר של שבע הכלכלות המתועשות הגדולות חתמו בשבת על הסכם פורץ דרך לעצירת "המרוץ לתחתית" במס החברות. המרוץ לתחתית הוא המרוץ להפחתת מס החברות לחברות הבינלאומיות הגדולות, כך שיקימו את מפעליהן במדינה שלך. על פי ההסכם, מדינות ה-7-G הודיעו כי הן תומכות בשיעור מס חברות גלובלי מינימלי של 15%, וכי ינקטו בצעדים שיבטיחו כי המיסים ישולמו במדינות שבהן האיגודים פועלים.

ובמילים ברורות יותר, 20% מרווחי התאגידים הגדולים (שהרווחיות שלהם היא 10% ומעלה) יחויבו בדיווח בשווקים שבהם נרשמת ההכנסה, ולא באיזשהו מקלט מס עלום. הסכם ראשוני זה יפורט יותר בדיון נוסף, בין שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של ה-G-20 – עשרים המדינות הגדולות – בחודש הבא.

יש לציין כי הפחתת מס החברות היא סיפור וותיק למדי, מראשית שנות האלפיים. העלאתו מחדש נידונה בפורומים שונים של מדינות מפותחות בשנים האחרונות. אך מי שנתן לה דחיפה הוא נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן. עוד המחשה לכך שלאידיאולוגיה כלכלית יש לפעמים משמעות. זאת במיוחד, כשרבות מהחברות המוטבות הן תאגידי ענק אמריקאיים. ביידן בכל זאת, לא מהסס לפגוע בשיטות הלא-לגיטימיות שלהם.

ראוי לציין, כי גם היום ברוב מדינות ה-OECD שיעור מס החברות עולה על 15%. המס ב-2021 נמוך יותר בארבע מתוך 37 מדינות הארגון. מדינות המס הנמוך הן צ'ילה, הונגריה, אירלנד ושווייץ. מס בסביבות ה-15% תמצאו בקנדה, גרמניה ולוקסמבורג. כך ששיעור המס לא מוכתב באופן מוחלט על ידי גודל המדינה, ולא על ידי מצבה הכלכלי. סתם הערה קטנה למי שרוצה להתעמק בעובדות.

עם זאת, חשוב להדגיש כי מה שמוצג כשיעור מס סטטוטורי אינו שיעור המס בפועל לחברות שרוצים למשוך. בישראל, לראיה, שיעור המס הסטטוטורי הוא 23%, אך אנו יודעים שמאז 2004 השקעות אסטרטגיות של חברות רב-לאומיות זוכות לשיעור מס חד-ספרתי נמוך. גם כמה חברות ישראליות נהנות מפינוק דומה. ואגב, באתר האוצר הלוח האחרון על מס חברות הוא מהשנים 2017-2018. גם לשנה זו מוצגים רק נתונים חלקיים. זאת, למרות שבפתח הדו"ח נכתב כי הדו"ח של מנהל הכנסות המדינה הוא הפרסום המרכזי והמקיף ביותר בישראל בתחום מדיניות המיסים אז, מה? לא רוצים שנדע את כל מה שצריך לדעת על מיסים בישראל.  אפשר להאמין שבמדינות נוספות המצב לא שונה בהרבה.

תרגיל דומה צפוי גם בצד הגיאוגרפי של המס. היום, רוב חברות הענק המצליחות רשומות במקלטי מס כגון לוקסמבורג, האי ג'רזי והאיים הקריביים. כך שאמנם נכתב בחוק כי 20% מרווחי החברה ידווחו בשווקים שבהם נרשמת ההכנסה. אך לכו תחשבו 20% מסך הכל לא ידוע, במקלט מס שאין לכם גישה אליו.

אז, כאמור בכותרת המאמר, היסטוריה זה עוד לא כסף. ייקח זמן רב עד שהיא תהפוך לכסף משמעותי. עם זאת, ההודאה הבינלאומית בקיומה של בעיה, ההסכמה על הצורך בפתרונה, הם צעדים לא זניחים בהיחלצות מהמודל הניאו-ליברלי שעוד מתעקש לאחוז בנו, ולא להרפות.

****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר****

.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s