ביטקוין: לא מטבע – אין מדינה

האם הביטקוין הוא מטבע? שאלה טובה. בינואר 2018 פורסם חוזר של רשות המיסים, האומר כי הביטקוין ושאר המטבעות הדיגיטאליים הם נכס ולא מטבע, על כן רווחיהם ימוסו כמו רווחי הון, למשל. גוף התקינה החשבונאית הבינלאומי ((IFRS חיזק הגדרה זו, בקובעו ביוני 2019 כי הביטקוין וחבריו יסווגו כנכס לא פיננסי.

ספק רב עד כמה קביעה זו נאמנה למציאות. תשלומי מטבעות קריפטו (מטבעות מוצפנים, שהביטקוין הוא הידוע שבהם) מועברים גם לרכישת נכסים, האם במובן זה הם אינם 'כסף' האמור להיספר בכמות הכסף במשק?  מעניין לראות את התייחסותם של מקבלי ההחלטות לעניין. שרת האוצר של ארה"ב, ונגידת הבנק המרכזי שלו לשעבר, ג'נט ילן, אמרה בפברואר השנה בראיון לניו יורק טיימס: "אני לא חושבת שמשתמשים בו לעסקאות רגילות…לדעתי, הוא משמש בעיקר לעסקאות לא חוקיות, וכמות האנרגיה שנדרשת כדי לבצע עסקאות אלה היא מאד גדולה".

אמרה, ולא עשתה דבר, למרות שהביטקוין הגיע לאחרונה בשיאו להיקף מסחר של טריליון דולר. זאת, לעומת כ-40 טריליון דולר של M1  עולמי – מזומן פלוס פיקדונות בבנקים. ואז, באמצע מאי השנה, ערכו נחתך ב-50%, וכך גם ערכם של המטבעות הדומים לו. זאת, משום שמנכ"ל טסלה, אילון מאסק, הכריז כי חברתו תפסיק לקבל תשלום בביטקוין. במקביל, הודיע הבנק המרכזי של סין, כי לא יתיר להשתמש במטבעות קריפטו לתשלומים. עם או בלי קשר לשני הארועים, יש הטוענים כי נפילת הביטקוין היא אירוע ספקולטיבי שנגרם על ידי סוחרי מטבע ענקיים, שהיו מעוניינים לרכוש עוד ביטקוין בזול. איך שלא יהיה, מי שמכוון את הקריפטו אינו בשום אופן גוף ממשלתי מערבי, אלה שמדפיסים את הדולר, למשל. מי שמכוון את הביטקוין הם בעלי ההון הגדולים, וממשלת סין בקצה האחר.

אפשר לטעון כי הגורמים המכוונים את הביטקוין ומטבעות הקריפטו הם חסרי משמעות. אך טענה זו אינה הגיונית משום היקפו הניכר של המסחר במטבע, עצמת התנודות בו, הטענה שהסחר בו נעשה בעיקר על ידי גורמים פליליים, והנזק הסביבתי הניכר בצריכת חשמל הנגרם על ידי הפקתו. על פי אומדן, צריכת החשמל של רשת הביטקוין עולה היום על 0.5% מצריכת החשמל בעולם.

לנוכח כל אלה, אוזלת היד של הרשויות הפיננסיות המערביות כלפי הביטקוין והמטבעות הקרובים לו היא משמעותית. היא מאותתת על חולשה של המדינה, שבאופן מסורתי מזוהה עם דגל ועם מטבע. שאלה טובה היא מה חולשה זו אומרת על מעמד המדינה. האם יש קשר בין השקת הביטקוין בראשית 2009 להשקת האירו – המטבע של מדינות האיחוד האירופי – בראשית 1999. האם השקה זו פתחה פתח למושג מטבע חדש, מטבע-שאינו-מטבע, של מדינה-שאינה-מדינה, מטבע שהוא ספקולציה בינלאומית.

מה אפשר לעשות עם הביטקוין וחבריו עכשיו, כשגורמים פיננסיים בכירים רבים מודים שהם במפורש גורמים נזק. האם לחסל אותם בשיתוף פעולה בינלאומי? מי יוביל אותו – אילון מאסק וסין, או המערב שנחלש, ובעצם מודה כי מבחינתו, מושג המדינה הפך להיות לא מוגדר.

****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר****

3 מחשבות על “ביטקוין: לא מטבע – אין מדינה

  1. ywelis

    האירו היה מטעם בנקים (ממשלתיים) וזה ההבדל הגדול, כי למטבעות הקריפטו אין צורך בבנקים – הם מתעדים כל עיסקה בין כל מי שמחזיק אותם (הם כמו מטבע ייחודי בכל העתק והעתק שלהם – ההסבר המוצלח ביותר שאני מכיר).
    כך שהם לחלוטין תלויים בתנודות השוק…
    אבל יש דיבורים על מטבעות שישלבו את שני הצדדים, קריפטו 'ממשלתיים', שיתמכו ע"י הבנקים ויאפשרו סחר אלקטרוני חופשי.

    לדעתי צריך משהו שלישי – שיוך מאובטח: מטבע שניתן יהיה לדעת מי היו בעליו בכל שלב; מטבע ללא פרטיות… זה ישנה עוד יותר.

    אהבתי

  2. תמר בן יוסף מאת

    ywelis,

    גורמים רשמיים בישראל ובעולם קובעים במפורש כי הביטקוין אינו מטבע הוא נכס.. כלומר, הבעיה היא מורכבת יותר ממה שאתה מציג.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s