OECD במנגינה חדשה

לא קשה לראות עכשיו, כי אנחנו בעיצומה של מנגינה אחרת. ראשית, הדו"ח החצי שנתי של ה-OECD יוצא הפעם בדצמבר, במקום בנובמבר, כמנהגו בשנים האחרונות. שנית, הוא בנוי מפסקאות די קצרות עם משפט פתיחה מובלט בכולן. זה החל ביוני 2020, שם החלה התזוזה, בעקבות התחלת הקורונה. ואולי אפשר לשייך את השינוי גם להחלפת כלכלניתו הראשית של הארגון לפני שלוש שנים: מקתרין מאן, שהפכה לכלכלנית הראשית הגלובלית של סיטיבנק, ללורנס בון, המתאמצת להפגין שהיא שונה מקודמתה.

מנגינה חדשה? כן, פסקאות קצרות יותר עם משפט ראשון מובלט, קצב קריאה שונה. וגם מה שבפנים לא נראה אותו הדבר, לא מסרים סכריניים, אלא בשורות עדכניות. "להפוך תקווה למציאות", זו הכותרת העכשווית של מאמר המערכת בדו"ח, אופטימית יותר מאשר זו של לפני חצי שנה: "אחרי הסגר, הליכת לוליין על חבל לקראת התאוששות".

ומכאן, לשורת מסרים באותיות מובלטות, וזה חשוב שהם באותיות מובלטות, מישהו רוצה שנשים לב למה שנאמר. שורת הפתיחה בדו"ח מתחילה בהכרזה על נקודה ראשונה של תקווה מאז שהמגיפה החלה. המסלול קדימה הוא בהיר יותר, אך מאתגר, אומרים ב-OECD. כלכלת העולם תזכה בתנופה בשנתיים הבאות, הם מבשרים לנו. התמ"ג הגלובלי יחזור לרמתו מלפני המגיפה לקראת סוף 2021.

עם זאת, תמונת העולם שאחרי לא תהיה זהה לתמונת העולם שמלפני המגיפה. סין תוביל את הצמיחה בהמשך, אירופה וצפון אמריקה יקטנו במשקלן בכלכלה העולמית. ואגב, בינתיים, פורסמו נתוני הצמיחה החדשים לרבעון הראשון של 2021, לעומת הרבעון האחרון של 2020. הם מצביעים על נסיגה בתוצר בגוש היורו , וצמיחה יפה ביותר, בשיעור של 6.4% בארה"ב. מה, זה ג'ו ביידן? בהחלט יכול להיות.

המגיפה הזיקה למרקם הכלכלי-חברתי בעולם כולו, מוסיפים ב-OECD ואומרים. היא פגעה יותר בחלשים, ערערה יותר את העסקים הקטנים, הסבה נזק ארוך טווח לילדים בלימודיהם ולעובדים הפחות מוכשרים. ההתמודדות איתה חייבת להמשיך בשילוב הטיפול בבריאות עם המרצת הכלכלה.

ואין לחשוש משימוש באמצעים להגברת הצמיחה, למרות רמת החוב שהגיעה לשיא, מוסיפים ב-OECD. אלא שיש להשתמש בהם בתבונה, משום שלא מסתמן מתאם בין רמת ההוצאה הממשלתית עד כה לביצועים הממשלתיים הנובעים ממנה. יש להשקיע במגזרים ההכרחיים כגון, בריאות, חינוך ותשתיות. לכוון להיפוך מגמת העלייה בעוני ואי השוויון בהתחלקות ההכנסות, להדגיש את שיתוף הפעולה הבינלאומי.

ואחרי כל אלה, משפט סיום המבטא את תקוותיו של הארגון, משפט של אופטימיות: "כשנישאל איך הפוסט-קוביד-19 ייראה, הבה נקווה שהתשובה תהיה: קרוב לוודאי בעיקר אותו דבר, אבל טיפה טוב יותר".

וזה גם מה שאנחנו נאחל ל-OECD המשנה את מנגינתו. המשיכו ככה, אתם לא ארגון מהפכני. אבל הטון שלכם משתנה, מכיר בעוני מצד אחד, וביכולת של מדיניות מרחיבה לחלץ משקים ממשבר. מכיר בכשלי ההוצאה הממשלתית עד כה. מודה אפילו בעובדה שמישהו צריך לארגן מחדש את הממשלה, כדי שההוצאה המוגברת שלה תעזור.

****ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר****

4 מחשבות על “OECD במנגינה חדשה

  1. לקסי

    תמר, הראי את זה לב. נפתלי, אולי ייתן ליועציו (לא אלה מפורום הבל הבלים) שאולי יפנימו וייעצו לו לחדול מתעתועי סינגפור.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s