השר נגד הפקיד הבכיר: חילוקי דעות בכלכלה

מי כותב את השורה התחתונה בכלכלה? לכאורה, אין ספק, כפי שאמר שר האוצר, ישראל כץ, השר הוא הקובע. זאת, משום שהוא נבחר בבחירה דמוקרטית על ידי הציבור, ועל כן הוא המייצג מהימן ביותר של הבוחרים. אבל, רגע, מדוע ממנים בכל משרד אוצר – מנכ"ל, ממונה על התקציבים ובכירים אחרים? אולי משום שזו כבר מוסכמה כי השר לא יודע הכל, לא מכיר את שפת הכלכלה, צריך לתרגם בשבילו את רצונותיו למונחי תקציב, ואת מונחי התקציב לרצונות שלו.

זו מהות המחלוקת שניטשה בשבוע שעבר בין שאול מרידור, הממונה המתפטר על התקציבים, לבין ישראל כץ, שר האוצר. כץ חיפש כמה מיליארדים לפרויקט חדש שעלה. הוא התבונן סביבו, והחליט שלא להגדיל את גירעון התקציב. מבחינתו, אפשר לסרוק את שיעור הניצול בסעיפי תקציב שונים, ולשאוב כספים מהיכן שהניצול נמוך. כך, למשל, בדו"ח ביצוע תקציב האוצר ינואר-יולי 2020, המצוטט בדה מרקר, ניתן לראות ניצול של 40% ופחות בכמה מהסעיפים. ניצול של 25% בסעיף 'האצה ופיתוח המשק'. אם כך, אומר כץ, בואו נשאב מאחד מהסעיפים האלה. קם, לעומתו, שאול מרידור, וטוען כי נותרה עוד כמעט שנה, ואי אפשר לפסוק עכשיו איפה לא ינצלו את ההטבה במלואה.

זה נראה ויכוח קלאסי בין שר אוצר השואף לעשות, לבין ממונה על התקציבים התוהה מתיי יגיעו אליו השאלות והטענות על מה שעשו. שאלות על גירעון תקציב גדול מדי, מה גם שהתקציב הנוכחי הוא לא תקציב רגיל. תקציב 2020 בעצם מוקפא, והתוספות אליו מועברות במתכונת 'קופסאות' – אמצעי לא הכי כשר מלכתחילה. לכאן, נוסף הרקע הפוליטי והמשפחתי. אי וודאות פוליטית, המעוררת חשש מפני היעדר גיבוי בדיעבד מצד שר האוצר וראש הממשלה. אליה נוספת ההתחשבנות רבת השנים בין נתניהו למשפחת מרידור.

במקרה הרגיל מתווכחים ומתווכחים, עד שמגיעים להסכמה. ואז יוצא שר האוצר עם התקציב שהוכן, ומקנה לו את התוקף הרשמי. כאן, ההסדר הזה נמנע, ומרידור הבין כנראה שלא ירוויח דבר מהארכת שהייתו בתפקיד. השאלה הבאה היא כמובן מי יבוא במקומו. לאיש מוכר מבחינה מקצועית לא כדאי, כך נראה, להסתבך עכשיו. לכן, המחליף או המחליפה יהיו מי שעוד לא ביסס את עצמו בתחום. איש שיעריך, כי עם הכל, כדאי לו ליהנות מהקרדיט המתקבל בתפקיד בכיר. ומה עם ההסתבכויות, הנראות בלתי נמנעות, בהמשך? המחליף או המחליפה כנראה יוכלו להאמין שהם יידעו לצאת מזה. 

***ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר***

2 מחשבות על “השר נגד הפקיד הבכיר: חילוקי דעות בכלכלה

  1. תמר בן יוסף מאת

    אולי כדאי לשנות את לימודי הכלכלה, אני זוכרת ימים שבהם הקשיבו לכלכלנים בתשומת לב רבה. מדברים על השינוי הזה כבר שנים, ולא עושים.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s