עשרות שנים שאני עוקבת אחר הודעות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מעולם לא נתקלתי בהן בפתיחה מעין זו: "נתוני סקר כוח אדם מאפשרים מעקב אחר השפעת נגיף הקורונה על מצב התעסוקה ושוק העבודה בישראל. גם בתקופה זו, אנו מחויבים ופועלים לפי שיטות עבודה בין לאומיות לפרסום האינדיקטורים הקיימים, כמו גם לפיתוח ולדיווח על אינדיקטורים חדשניים וניתוחים המתאימים למצב." לא נתקלתי באמירה דומה בהודעות אחרות של הלמ"ס המתפרסמות עכשיו. אמירה זו שמורה למה שנוגע לכוח אדם ולאבטלה.
מספר ימים לאחר פרסום הודעה זו, הופיע שר האוצר ישראל כץ בוועדת הכספים של הכנסת. הוא טען שם כי שיעור האבטלה בישראל עומד על 16%. ולא תאמינו, הסימוכין שלו הם תרגיל נחמד של גוגל, בעיבוד הכלכלנית הראשית של האוצר. גוגל מפרסם את כמות הביקורים של סמארטפונים ישראליים במקומות עבודה לפני הקורונה ועכשיו. ומכאן, בשיטה מפותלת, גוזרים באוצר את שיעור האבטלה. לא אייגע אתכם בכל פרטי התרגיל, ובהסתייגויות כלפיו. רק אומר, שזה תרגיל ייחודי לישראל, שלא כמו נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המחויבת להוראות הארגונים הבין לאומיים.
כך יוצא, כי אחוז המוגדרים כבלתי מועסקים בסקר הלמ"ס הוא עדיין נמוך מאד – 4.2%. אך בפתח ההודעה, לפניו, מופיע אחוז הנעדרים זמנית מעבודתם כל השבוע או חלק מהשבוע בגלל סיבות הקשורות בנגיף הקורונה (24.4% לעומת 39.0% בחודש הקודם). בהמשך, מופיע אחוז המועסקים הנעדרים מהעבודה מכלל המועסקים, בגלל סיבות הקשורות לקורונה, לפי ענפים: שירותי אוכל ואירוח (64.4%), אמנות בידור ופנאי (50.5%), שירותים אחרים (42.4%).
כן, נכון, יש פה פיגור של כמעט חודש בזמן הפרסום (22 ליוני – נתוני מאי), יש פה חלוקה גסה בלבד של ענפים. עם זאת, יש פה דיוק, יש אמינות, יש השוואתיות לנתונים המתפרסמים בכל העולם המתועש. קחי את זה, ממשלה יקרה, ותלמדי איפה אתם יכולים לחפור, צריכים לחפור. ואגב, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הציעה לממשלה לערוך סקר על הקורונה. היא פנתה אליה בסוף מארס, ולא קיבלה תשובה. אני מניחה שזו אחת הסיבות למה שכתבה בהקדמתה לסקר כוח אדם. הסטטיסטיקן הלאומי פנה לממשלה גם בעניין הסקר הסרולוגי שאמור לצאת לדרך השבוע. הוא טען שסקר זה, ששוב מתעלם מהלמ"ס, יניב תוצאות מוטות. גם הפעם הוא לא זכה לתשובה. אני מאמינה שאילו היו מאפשרים ללמ"ס (מגלים התעניינות, מוסיפים תקנים ותקציב) היא הייתה יכולה לשפר בהרבה את נתוני האבטלה.
אבל הממשלה מעדיפה נתונים מחופפים, נתונים המבוצעים באופן מרושל. על כן, השר ישראל כץ כלל לא הזכיר את הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אלא רק את שירות התעסוקה והביטוח הלאומי. אצלם הנתונים הם תוצר לוואי של העבודה המנהלית, לא מדידה מוקפדת כשלעצמה. ובכל זאת, על פי שירות התעסוקה, אחוז דורשי העבודה במאי היה 23.5% – הפלא ופלא, קרוב מאד לאחוז הנעדרים זמנית מעבודה בגלל הקורונה של הלמ"ס.
האם יתכן שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה יודעת משהו? האם אפשר להיעזר בניסיונה ובהבנתה? לי אין ספק שהתשובה היא כן וכן. אני רק ספקנית לגבי רצונה של הממשלה לדעת באמת מה קורה. אולי עדיף לה ככה.
***ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר***
כתבת כאן פוסט לפני שבועיים על 'כלכלת בחירות' – עבור משרדי הממשלה, כל יום כאן הוא 'כלכלת בחירות'…
אהבתיאהבתי
ywelis
צודק, אבל אנשים לא מקשרים סטטיסטיקה עם בחירות. אז, הנה, ככה זה מתקשר.
אהבתיאהבתי
תיקון – הפוסט היה על כלכלה פוליטית. הכל פוליטי מבחינת הממשלות כאן..
אגב ללהמ"ס היו בעבר הטיות (פוטנציאליות).לדעתי המושג 'מדד' מוטה ברובו לטובת סקטור מסויים במשק.
אהבתיאהבתי
ywelis
לא טענתי שהלמ"ס מושלמת, היא סתם ככה מקצועית והגונה.
אהבתיאהבתי
הדג הדמגוגי המניפולטיבי מסריח מהראש, כידוע. כאיש שיווק מקצוען מה שחשוב זה – ה- וואוווו מהאריזה, שתעשה "הלוואי" את שאר עבודת השיווק עת היא תפתח.
הקהל הנענה לדמגוגיה הממסדית, לשיחדש אורווליאני לא יקדיש אפילו רבע שניה לקרוא טקסטים יותר מורכבים מההמצאות הדמגוגיות המניפולטיביות שהראש ותלמידיו מפיצים בכל מקום, הרי כבר שמענו שמולטי-מליונר לא "גומר את החודש".
אהבתיאהבתי
arikbenedek
כן, לצערי, כן. אין לי מילה להוסיף.
אהבתיאהבתי
זו פשוט שערוריה ההתעלמות של הממשלה והאוצר מגוף ממשלתי מקצועי ,הלשכה המרכזית לססיסטיקה על מאות רבות של עובדיה וכליה הסטטיסטים ונסיונה..אולי היא צריכה יותר לפרסם נתונים ולא לחכות שישאלו אותם. בלי יחצנות לא הולך היום
אהבתיאהבתי
פנינה,
טוב שאת מגיבה, והלוואי שעוד כלכלנים יאמרו כאן את דעתם החיובית על הלמ"ס. נראה לי שהבעיה של הלמ"ס היא תקציב לפעילות המבוקשת. אם מפגינים שהיא לא דרושה, סביר שגם לא מקצים לה את התקציב הנדרש.
אהבתיאהבתי