תגידו חברים, בטוח תהיה אינפלציה

את הקביעה הזו, אני שומעת די הרבה בתקופה האחרונה, עקב הדפסת הכסף הניכרת. לא יודעת, יש חשש מסוים, אני עונה. ותאמינו לי, לא מזלזול או מאדישות: גמלאים כמוני הם הניזוקים הגדולים מאינפלציה.

ובכל זאת, מה אני אמורה לענות. זו לא ההדפסה הראשונה בשנים האחרונות. בשנת 2019, גדל M1 (המזומן ופקדונות העו"ש של הציבור) ב-7.3%. בשנת 2018, הוא גדל ב-12.7%. בין 2015 ל-2019, הוא גדל ב-70.2%. הייתה אינפלציה? אתם יודעים שלא. אפשר להבין מכאן שכמות הכסף אינה הגורם הבלעדי לאינפלציה. הגדלתה כן מאפשרת אינפלציה כששאר התנאים מצטרפים.

איזה תנאים? נדמה לי שבישראל מאז 1999 זה בעיקר שיעור האינפלציה במדינות שמהן אנו מייבאים: האיחוד האירופי, ארה"ב וסין בחלק הולך וגדל. אני קובעת כך, משם שהתייצבות האינפלציה בישראל על שיעור הנופל מ-3% החלה ב-1999, בעקבות החשיפה ליבוא שנפתחה ב-1991. אז כנראה הגיעה החשיפה להיות נרחבת מספיק ומשפיעה. קודם לכן, מאז תוכנית ייצוב המשק ועד 1998, נעה האינפלציה בישראל בטווח ה-9% עד 20%. מאז 99, אנו מיושרים עם ה'עולם' לטוב ולרע.

כמות הכסף התופחת מנפחת את הבורסה רוב הזמן. היא מתבטאת בזינוק מחירי הנדל"ן ונכסים אחרים, היא לא גורמת לאינפלציה, בינתיים. היא כן תאפשר אינפלציה, אם הדחפים לכך יתעוררו במדינות שמהן אנחנו מייבאים.

 כדאי להוסיף כאן עוד גורם הפועל מאז סוף שנות התשעים. באמצע שנת 1997, נעזב שער החליפין של השקל לכוחות השוק. עד אז הוא נווט במידה רבה בבנק ישראל על ידי האלכסון. ביום העצמאות 1998, הכריזה קואליציית נתניהו-פרנקל-נאמן על 'שקל בר המרה'. זה היה עקב הסרת המגבלות שנותרו על רכישות של ישראלים בחו"ל. מאז שנת 2000 ואילך, השקל מיוסף בשיעור העולה עד כה על 30%. ייסוף זה, התורם לתרגום מוזל יותר בשקלים של כל מה שקונים במטבע זר, מחזק את מגמת הדפלציה בישראל.

בהתחשב בכל אלה, קשה להשיב על השאלה מתיי יחול המהפך מדפלציה לאינפלציה. משנת 2014 ואילך, עברנו שלושה מדדים שליליים, ושלושה מדדים נמוכים מאחוז אחד. מגמה זו נמשכת בינתיים גם ב-2020. ובכל זאת, אין לזלזל בסיכון הכרוך בהגדלה מוקצנת של כמות הכסף, אם מחמת האינפלציה, ואם מחמת השפעתו על הבורסה ועל מחירי נכסים.

על כן, במקום הדפסת כסף נטולת הכרה, כדאי עכשיו לבדוק את אפשרות גיוס הכסף למטרות ציבוריות על ידי מס. היא לחלוטין לא זניחה בישראל, החל ממס חברות, שהגיע במרבו ל-60% ומעלה, ועומד כעת על 23%. כדאי לבדוק הכבדה ניכרת של המס על עשירים – ממס הכנסה למס ירושה ולמס רכוש. ובמקביל, הגיע הזמן שהממשלה תתארגן להוצאה ציבורית – על בריאות, על תחבורה ציבורית, על חינוך. כך הכסף שנגבה יגויס למטרה יצרנית, ולא יזרום לבנקים ולבורסה. כך תמותן יכולתה של כמות הכסף הגדולה לעורר אינפלציה.

***ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר***

8 מחשבות על “תגידו חברים, בטוח תהיה אינפלציה

  1. עדי

    שאלת תם לגבי אינפלציה:
    אם אני שכיר "פשוט", שרואה את מחירי הדירות עולים בעקביות, ביחס לשכר שלי, האם זאת לא "אינפלציה" – 'שחיקה של ערך הכסף שלי'?

    אהבתי

  2. תמר בן יוסף מאת

    עדי,
    אתה יכול לומר אותו דבר גם על מחירי הקלמנטינות. משום כך, מתייחסים למדד שלם, מדד המחירים לצרכן, ומסתמכים על התשובה שלו.

    אהבתי

  3. רוני ה.

    נראה שיש בארה"ב מגמה מתמשכת של הוצאת כל מיני רכיבים מחישוב האינפלציה, למשל מזון (!). תראי למשל את הכתבה הזאת: https://finance.walla.co.il/item/3365183
    אני תוהה אם נעשה איזשהו ניסיון להעריך את האינפלציה באופן שחושבה פעם לפני שהוצאו ממנה כל המרכיבים האלה.

    אהבתי

  4. תמר בן יוסף מאת

    רוני ה.

    הוצאת הרכיבים באה בדרך כלל כדי להרגיע את המדד ולהוציא ממנו תנודות פראיות. אין לי מושג אם מישהו מחשב בצד את המדד המלא. לשלטונות בוודאי אין אינטרס לגרור את הביקורת שעלולה לבוא.

    אהבתי

  5. שמר

    בהמשך לשאלה על מחירי הדירות. אם משפחה מוציאה שליש מהכנסתה על דירה במשכנתא או בשכירות, מה זה עוזר לה שמחירי הקלמנטינות או הנעליים ירדו? הרי חלק גדול מההוצאה הוא על דיור. באותה מידה אם מחירי המזון והדברים הבסיסיים יעלו בעשרה אחוזים אבל עלות הדיור ירדה בעשרה אחזים, מצב האזרח השתפר, לא?

    אהבתי

  6. מיכאל לינדנבאום

    ממש "מצחיק".מחירי הדירות נמדדים במליונים ,וומחירי הקלמנטינות בגרושים .בראבו תמר על ההשוואה….

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s