תודה, חברים, חסכתם לי 916 שקל לשנה. זאת, בהחלטתכם לא לפרסם בדפוס, פעמיים בשנה, את ששים הלוחות, בסוף תצפיתו החצי-שנתית של האו.אי.סי.די. מעכשיו, כך הודעתם בכריכה האחורית בקטן, ניתן למצוא אותם רק בכתובת אינטרנטית שמסרתם. אני אמנם אבקר בה מעת לעת, אך לתפישתי, הגישה ללוחות שם הרבה פחות נוחה מאשר דפדוף בחוברת.
לא טרחתם לכתוב את הדברים בגדול, בפתח החוברת, ולנמק מדוע. גירסתכם הרשמית בוודאי נתלית במיומנות האינטרנט של הצעירים. אבל אני חושדת שיש בהחלטתכם יותר מזה.לא כיף להסתכל בנתוניו המעודכנים של ה-OECD Economic Outlook, May 2019, המשבר הכלכלי זועק מהם. ואתם, אין לכם הסבר, חוץ מהקשקושים הרגילים, שמהם אני נמנעת. את הלוחות, לעומת זאת, למדתי תמיד ביסודיות. נתונים כלכליים חשובים על 36 חברות הארגון ועוד מדינות נבחרות. עכשיו יהיה קשה יותר להתעדכן.
נביא נתון אחד להמחשה: שיעור גידולו השנתי הממוצע של התמ"ג למדינות ה-OECD. הוא צונח משיא של 2.6% ב-2017 ל-1.8% ב-2019. זה גם הצפוי ל-2020, ורב הסיכוי לתמונה גרועה עוד יותר. כלכלנו הראשי של הארגון, לורנס בון מנמק באופן הזה: " לפני שנה, ה-OECD הזהיר איך אי-וודאויות בסחר ובמדיניות יוכלו בוודאות להזיק לכלכלה העולמית, ולתרום עוד לפער הגדל בין אנשים".
חצי אמת, גרועה יותר משקר. זה טראמפ, עם ה'אי-וודאויות', עם איומי הסחר, שהוביל למשבר העולמי? או שטראמפ, בהפרעת הקשב שלו, קלט את המשבר המתבשל, והגיב כפי שהוא מגיב? הנה, עדות נוספת להיעדר התחכום של האיש: הוא צודק, אבל מה יוצא לו מניסיונו הנואש לטפל במשבר הסחר, ובהתעצמותן של סין וחברותיה? אילו ישב בשקט, כמו כל הנשיאים לפניו, היה אולי מעביר קדנציה מלאה בשקט.
הדו"ח המייגע ממשיך בפירוט הפער בין הצמיחה היצרנית שקופאת, לצמיחת השירותים המשגשגת. מה חדש? זה תהליך מתמשך כבר משנות השמונים, אולי הוגבר קצת בעקבות קשקושי טראמפ. הדו"ח טוען כי האטת הייצוא תשפיע בסופו של דבר גם על השירותים. הוא מזכיר את הקשיים המתגלעים בסין, גם הם בגלל טראמפ, כמובן. הוא מדבר על גידול החוב הפרטי במדינות המובילות.
ושוב, הסחר הבינלאומי, והאטתו. הדו"ח מרחיק לכת ומדגיש כי "תהליך הגלובליזציה, שלאחר מלחמת העולם השנייה, המונהג על ידי הסכמים רב-צדדיים, שאפשרו את פתיחת הסחר הגדלה כל העת, מאותגר עכשיו." כאילו שמדיניותו של טראמפ היא שהורסת את הסחר הבינלאומי. כאילו שלא ניכרו פגמים לפניו במודל הסחר, המתפתח כבר מאז שנות השמונים. המודל שבמפורש אינו זה של קיינס, מה שהדו"ח מכנה 'מודל פוסט מלחמת העולם השנייה'.
התחלת הפרק וסופו הם תמיד המסר. הכותרת מכריזה: "כלכלה גלובלית שבירה זקוקה לפעולה שיתופית דחופה". בסוף, שוב חוזרים לאי-וודאויות. הצמיחה תישאר איטית, הם קובעים, כל עוד שאי-וודאויות הסחר יימשכו. "ממשלות יכולות וחייבות לפעול יחד, על מנת להחזיר צמיחה עמידה ומיטיבה לכולם." ומה, על זה בדפוס אני אשלם 916 שקל לשנה?
***ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר***
לא כל כך הבנתי. זה הדו"ח שנמצא כאן?
https://www.oecd-ilibrary.org/economics/oecd-economic-outlook-volume-2019-issue-1_b2e897b0-en
יש שם אפשרות לקנות דו"ח מודפס ב-$132, ואני מניח שאפשר גם להדפיס בבית (גישה מקוונת בלבד – $79).
אהבתיאהבתי
רוני ה.,
זה (פעמיים בשנה) 260 דולר לשנה עם המשלוח, תכפיל בשער החליפין, ותקבל 916 שקל. טעיתי, פעמיים, גם בלבול ביו אירו לדולר, גם תעריף השנה והשנה הבאה. אני מתקנת עכשיו בטקסט.
אהבתיאהבתי