דולר חלש-דולר חזק. מה טראמפ רוצה?

היינו שואלים אותו, אילו חשבנו שהוא יודע. כי, מצד אחד, טראמפ לוחץ כבר חודשים על נגיד הבנק הפדרלי שלו להוריד רבית. ופאואל אכן הוריד  0.25% בסוף אוגוסט, לרבית מוניטרית של 2.0%- 2.25%. רבע אחוז, לכאורה, לא סיפור גדול. אך הייתה זו הורדת רבית ראשונה מאז דצמבר 2008 – שיא המשבר הפיננסי העולמי. הייתה זו הורדה, לאחר התקופה הארוכה ביותר ללא הורדה, מאז שנות החמישים של המאה שעברה. היה זה סיומו של רצף תשע העלאות רבית מאז סוף 2015.

היינו פונים ישירות לטראמפ, כי התרשמנו שיו"ר הפד שלו הוריד רבית בלי חשק. גם אותת כי כנראה ימשיך בכך, לא בגלל איומי טראמפ עליו, אלא משום שהוא עצמו וצוותו בוחרים לנקוט במדיניות מרחיבה. הורדת רבית אמורה להמריץ את הפעילות הכלכלית, להחליש את הדולר לעומת המטבעות האחרים, ולכן גם לעודד ייצוא ולדכא יבוא. הכל טוב, אז למה לא הורידו רבית קודם? זאת, בגלל אופיה הבועתי של הרחבה מוניטרית, נטייתה לנפח בועות בורסה ומחירי נכסים, בעוד שהצד הריאלי של הכלכלה נותר די קפוא.

הורדת רבית, כבר הבנתם, מפחיתה את כוח משיכתו של הדולר. תיאורטית פחות מטבע זר ירצה לזרום פנימה. פחות ביקוש לדולר? הוא נחלש, חל פיחות בערכו. טוב לסחר הבינלאומי האמריקאי, אבל פחות מחמיא לכלכלה. מטבע חזק לכאורה מעיד על כלכלה חזקה, כלכלה שהמטבע שלה מבוקש על ידי רבים.

אך לא לדאוג, טראמפ אף פעם לא ישעמם. הוא רוצה גם יותר ייצוא לסין, ופחות יבוא משם. על כן הוא הטיל מכס נוסף על יבוא מסין, ובאורח פלא, גרם ב-5 לאוגוסט לפיחות של 1.4% ביואן הסיני לעומת הדולר. אחוז ומשהו בשער החליפין לא צריך לעורר תגובה כל כך קשה. אבל הייתה זו חציה של קו קדוש, קו ה-7 יואן לדולר, שמשום-מה לא נחצה כבר עשור. הסינים הכועסים אמרו לכן כי זו "תגובה למהלכי פרוטקציוניזם חד-צדדיים והטלת מכסים".

ובמילים פשוטות יותר, דונלד: רצית מלחמת סחר, קיבלת מלחמת מטבע. הממשלה הסינית עדיין שולטת במידה כלשהי בשער המטבע שלה. אז מה יש לנו כאן? קשר בין שוק הסחורות לשוק המטבע. דולר חזק, למרות שטראמפ היה מעדיף דולר חלש כלפי סין – דולר שמעודד ייצוא ומדכא יבוא. התבלבלתם? גם הבורסות העולמיות. הן נפלו ב-2% לאחר המהלך הסיני.

חלפו מספר ימים, בא שקט, והכל נרגע. זאת, בגלל היעדר ממש בתגובות הבורסה העולמית, המאמצת כל רגע את הנראטיב המתאים לה, העיקר שיהיה רעש – רעש זה רווח – אבל לא יותר מדיי. זאת גם בגלל בעיית ממשות כלשהי אצל טראמפ: הוא לקראת בחירות, הוא לא החליט מה בדיוק הוא רוצה במדיניות הכלכלית, לא בטוח גם שהוא יודע באופן חד. על כן, הוא מחליש את הדולר יום אחד, מחזק אותו ביום השני. התבלבלתם? לא קשה להתבלבל עם טראמפ. הוא אולי אפילו מרוצה מזה.

***ברוכים הבאים לשוק החופשי רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות על הספר, פרקים מתוך הספר***

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s