קבלו נתונים. יופי, מה עכשיו

 שיעור האבטלה בגרמניה בדצמבר האחרון הגיע ל-3.3%. האינפלציה עומדת על  1.7% לשנה, והשכר עולה. האח-הידד, נתוני יסוד חלומיים, ואם הכל כל-כך טוב, על מה יש לנו לדבר.

ההזמנות לתעשייה נפלו ב-1.6% בדצמבר השנה לעומת נובמבר, וב-7% לעומת דצמבר שעבר. ובניגוד למקובל בעולם המפותח, בגרמניה השפויה עדיין מטפחים תעשייה, והיא עדיין תופשת כחמישית מסך התעסוקה במדינה. מטריד? נמשיך הלאה: ההזמנות המקומיות נפלו ב-0.6%, ההזמנות לחו"ל ב-2.3%. ההזמנות החדשות לגוש האירו דווקא צמחו ב-3.2% בדצמבר הנ"ל, אך ההזמנות ממדינות אחרות נפלו ב-5.5%.

פנינו לקרסטן ברזסקי מבנק ING המכובד, כדי שישפוך אור נוסף על הנתונים. והוא, בשיפוטו חסר הפניות, ישר נתפש לעלייה בהזמנות החדשות לגוש האירו, כפי שקיווינו. אך, ליתר ביטחון, הוא הוסיף: "עליית המלאים בחודשים האחרונים, כמו גם הנפילות בספרי ההזמנות, אומרת כי כל חזרה לפעילות התעשייתית בגרמניה תהיה איטית וחסרת מרץ".

שפכנו לתבשיל גם את תחזית הצמיחה האחרונה של הממשלה: גידול תמ"ג של 1% ב-2019, לאחר ה-1.5% הלא-מרשים של 2018. עד כאן, דיווח הפיננשיאל טיימס על גרמניה מה-9 לפברואר. בתוכו, כמובן, מאפילים את התמונה הברקזיט הפרוע, והמצב הלא-ידוע בסחר ארה"ב-סין.

לא הסתפקנו בפיננשיאל טיימס, פתחנו גם את דיווח רויטרס מאותו יום. שם, שוב, מדגישים את הברקזיט ואת סכסוך הסחר בין המעצמות, ומביאים נתונים דומים אך לא לגמרי זהים, ולא יותר אופטימיים. המורל העסקי בגרמניה נפל בדצמבר, הם אומרים. "הנתונים האחרונים מוסיפים לסימנים כי המצב-רוח בכלכלת גרמניה הופך להיות קודר יותר".

קיצרתי, חברים, זה לא כל מה שכתוב שם. אבל, מה, מה הייתם לומדים מעוד ככה וככה. הרבה תלוי במה שיקרה בין סין לארה"ב בדיוני הסחר הדי חסויים המתנהלים ביניהן עכשיו. הרבה יותר תלוי באופן שבו הברקזיט יתפתח, ושמתם לב שלא אמרתי יסתיים. לגבי הברקזיט, יש לי עוד מילה אחת להוסיף.

גרמניה היא זו שמנהיגה את מדיניותו הנוקשה של האיחוד האירופי כלפי בריטניה. היא לכאורה אומרת לבריטניה 'כן', אך עושה לה 'לא' גדול. גרמניה רואה היטב כי האיחוד האירופי מתחיל להתפרק, גרמניה מסרבת להכיר במציאות הלא-רצויה מבחינתה. מה יהיה עכשיו? איך זה יילך הלאה?

נקווה שהתבונה תשרה על מרקל, אישה הגונה בדרך כלל. נקווה שהיא תשאף לסיים את כהונתה בחיוך עצוב ולא בדרמה. נקווה שהיא תקלוט שזה לא תלוי בה, ותדע לקבל את נטיית ההיפרדות. ואז מה, חינוכה מבית אביה הכומר, התבגרותה בגוש המזרחי, מובילים אותה לשאול את עצמה שאלות קשות. אך המצב, וניסיונה רב השנים אולי יורו לה שאין תשובה, פשוט אין תשובה עכשיו. צריך להרפות, צריך לתת לדברים לקרות.

***"ברוכים הבאים לשוק החופשי" – רכישה בסימניה,  רכישה ישירה, ביקורות ופרקים מתוך הספר כאן***

2 מחשבות על “קבלו נתונים. יופי, מה עכשיו

  1. לקסי

    "העולם כמרקחה" ואני, כמו קאטו הזקן בשעתו, מסרב ללחדול מהאשמת ביטול הסכמי ברטו וודס ונטישת המודל הקיינסיאני.
    שני אלה יצרו אוירה של תחרות מבוקרת המשק העולמי ובמעין דמוקרטיה של הכלכלה תוך מתן אפשרות לממשלות לפקח על הנעשה בתחומיהן והסכמי "לא משתוללים" בין הממשלות.
    הכל כדי למנוע חזרת שנות ההקדמה למלחמת העולם השניה.
    בעולם קואופרטיבי גם הסינים לא היו פועלים ליצירת הגמוניה סינית כעכשו.
    אבל אז באו ה"שיקאגו בויס" וניכסון.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s