מדד המחירים לצרכן עלה מראשית השנה ועד אוקטובר ב-1.4%. אם נוריד את הדיור או את האנרגיה, נקבל עלייה של 1.3%. הורדת הירקות והפירות תביא אותנו ל-1.1%. כל תרגיל שנעשה יותיר אותנו בשינוי מדד של 1% ומעלה. מדד שלא היה פה מאז 2014.
בתוך החבילה שלנו נמצא שלוש שנים רצופות של מדדים שליליים, 2016-2014: 0.2%-, 1.0%-, 0.2%-. מעניין לראות כי מדד ינואר הוא שלילי או אפס ברציפות, להוציא 2011, מאז 2004, גם השנה, עדיין. עוד מדד שלילי ברצף מ-2012 ואילך – מדד 2018 השלם עוד לא פורסם – הוא מדד נובמבר. זה בוודאי לא מקרי, אלא תופעה עונתית שכדאי לשים לב אליה. כדאי לשים לב גם לרצף המדדים הגבוהים במארס-אפריל, לא תמיד, אבל בדרך כלל.
לנוכח המדד הדי גבוה, הוחלט בבנק ישראל להפסיק את תוכנית רכישות המט"ח, שהחלה ב-2013 על רקע השפעת הפקת הגז ומכירתו על שער החליפין. התוכנית הייתה אמורה לפעול עד תחילת פעולתה של "הקרן לאזרחי ישראל" שתקום ב-2019, ותתחיל לרכוש כספים בחו"ל ב-2020. הבנק מכריז כי ימשיך לפעול בשוק המט"ח במקרה של תנודות חדות בשער החליפין.
עוד קשר שכנראה נמצא שם הוא בין כהונת נתניהו כראש ממשלה, ממארס 2009 ועד היום, והמדדים הנמוכים יחסית כל אותה תקופה. הגבוה ביותר ב-2009 (3.9%) ואחריו, מדדים הולכים ויורדים עד ל-1.4% השנה. חשוב לציין גם, כי מדדי איזור האירו היו נמוכים במיוחד בשנים 2014 עד 2016 (0.2%, 0.0%, 0.4%) והחלו לטפס כבר ב-2017. בינתיים, שיעור עלייתם השנה דומה מאד לזה שבישראל (1.6%), בשנה שחלפה הוא הקדים את ישראל בהרבה (1.5%). מדדי ארה"ב גבוהים רוב הזמן, חוץ ממדד שלילי אחד (0.3%- ב-2009), ומדד מזערי אחד (0.1% ב-2015). מדדי בריטניה נמוכים במיוחד ב-2015 ו-2016 (0.1% ו-0.6%) די קרובים לאלה של ישראל.
בשנים 2014 עד 2016, מוצגים מדדים קרובים לאלה של ישראל במספר מדינות באירופה. ביניהן – יוון, הונגריה, פולין, סלובניה, ספרד, שווייץ ועוד. רובן מדינות לא הכי גדולות, וכנראה מושפעות יחד באופן כלשהו, אם כי לא מבחינת הסחר ההדדי. ערוץ השפעה משותף יכול להיות יוזמת ההאטה של הממשלה (בישראל: 3.5%, 2.6%, 4.0%). לא דובר עליה הרבה, אמנם, אך היא הורגשה בתחומים שונים.
יתכן שההשפעה המשותפת היא על היקף הצמיחה הכלכלית שהיה די מוגבל ברוב המדינות שלעיל באותה תקופה. יתכן גם שזו השפעה אחרת. כך או כך, זו בוודאי השראה כלשהי של הממשלה. רוח הממשלה נחה על האזרחים. וכתוצאה מכך, החיים ממותנים באותן שנים, עכשיו הם מתרוממים מחדש. מי יודע עד מתיי.
***"ברוכים הבאים לשוק החופשי" – רכישה בסימניה, רכישה ישירה, ביקורות ופרקים מתוך הספר כאן***