נדידתה של בועת הנדל"ן

היא לא נמנית על הציפורים הנודדות בשמינו עכשיו. היא לא עוצרת פה בדרכה לארצות החום ובחזרה. היא נחתה בישראל ב-2008. מאז היא כאן, בועת הנדל"ן הבינלאומית.

שנת 2008 תיזכר כשנת פרוץ המשבר הפיננסי העולמי, המשך משבר הנדל"ן בארה"ב. נתוני OECD מצביעים על נפילת 8% במחירי הנדל"ן בארה"ב באותה שנה, ועוד 6% בשנה שלאחריה. לסאגת קריסת הנדל"ן הצטרפו מדינות רבות בעולם המתועש. מחיריהן התאוששו רק כחמש שנים מאוחר יותר. ובסך הכל, לאחר ירידה ועלייה בין 2008 ל-2015, ירדו מחירי הבתים בארה"ב בשיעור מצטבר של 0.7%, ובאותו שיעור גם בגוש האירו. בישראל, באותה תקופה, זינקו מחירי הבתים ב-102%.

מאז שנת 2000, מפגינים מחירי הדיור בישראל תנועת מספריים מרהיבה ביחס למחירים במדינות המתועשות. אצלנו, בראשית שנות האלפיים, ירדו מחירי הדירות בעקבות הבנייה הנרחבת לעולי שנות התשעים. בארה"ב ובאיחוד האירופי, המחירים עלו יפה באותה תקופה. ואז, ב-2008, עם נפילת המחירים אצל כולם, החגיגה זזה אלינו.

כמה ממנפחי הבועה בחוץ, שנפגעו מפקיעתה, העתיקו לישראל את פעילותם הברוכה. למה אלינו? כי אצלנו מותר, לא כולם פותחים את דלתם לזרים. כי באותה תקופה מחירי הדיור שלנו היו בירידה. למה עוד? כי אצלנו יהודים מרגישים בטוחים.

קשה להתעלם מהקשר ההפכי: מחירי דיור בחוץ יורדים – אצלנו עולים. קשה להתעלם ממנו גם בגלל עצמתו: נפילת מחירים רצופה של 19% בארה"ב בשנים 2008 עד 2011, ובמקביל, עליית מחירים של 59% בישראל באותה תקופה. השוק שלנו הוא שוק קטן במונחים בין-לאומיים. קל להקפיץ אותו לשיאים דמיוניים. מספיק שרק כמה מאוכזבים מבחוץ יבואו לבקר.

קשה להתעלם מהקשר ההפכי הזה גם משום ייסוף השקל המתמשך והעקבי באותה תקופה. ייסוף כזה מתרחש בעקבות זרימה משמעותית של הון מבחוץ פנימה. ייסוף השקל לא נגרם רק על ידי הכספים שהופנו לדיור. הוא החל כבר ב-2002, זמן רב לפני משבר הדיור בארה"ב. כך או כך, התמונה הגדולה מעידה על כסף מבחוץ שאוהב להיות כאן. אוהב לשהות כאן תקופות ארוכות. אחת הראיות לנוכחותו היא המשך ניפוחה של בועת הנדל"ן המקומית. עוד תפיחה של 27% בשנים 2012 עד 2015.

מהדיון הזה אנו מפיקים מספר לקחים חשובים. ראשית, מתברר שכדאי לדפדף בפרסומו החצי-שנתי של ה-OECD מעת לעת. לעלעל בדפיו, לא לשוטט שוטטות אינטרנטית. דף מחירי הדיור קפץ לי בטעות כשדפדפתי למצוא משהו אחר.

שנית, מתחוור שכדאי להרחיב את המחקר בתחום. בנק ישראל מחזיק בידיו מאגר עשיר של נתונים על תנועות ההון לישראל וממנה. עשיר בהרבה ממה שמובא לידיעת הציבור. מוצע על-כן לבנק לחפור במאגר שבידיו, בדרכו להשיג שליטה מוגברת בשער השקל. ובמילים אחרות, מוצע לבנק ישראל לערוך לעצמו הסבה מקצועית. מעמדת סוחר מטבע לא-יוצלח לעמדת חוקר ומנהל תנועות ההון ושער השקל.

***"ברוכים הבאים לשוק החופשי" – רכישה באינדיבוק, רכישה בסימניה , רכישה ישירה, ביקורות ופרקים מתוך הספר כאן***

6 מחשבות על “נדידתה של בועת הנדל"ן

  1. Sivan

    כמו תמיד מעניין, תמר סתם שאלה איך היית מציעה למתן את ירידת המחירים של הדירות וזאת לא זעזועים מיותרים?

    אהבתי

  2. תמר בן יוסף מאת

    סיון,

    כאן אני מדגישה את ביקושי הזרים, אין ספק שהם מושכים את המחירים כלפי מעלה. אבל הטיפול בסוגייה חייב להיות מערכתי: העלאה מסויימת של הרבית, שיפור אפשרויות החיסכון לפנסיה, תכנון הבנייה הציבורית, ובקצרה, עבודת מטה תכנונית – מה שאין היום בישראל.

    אהבתי

  3. דר׳ יעל הראל

    למדנו לא מעט מדוחות OECD, פרספקטיבה גלובלית…

    שנית, אנחנו נגד הזרם או מפגרים אחרי הזרם הכללי. פעם היינו אומרים שאפילו בדרדסים אנחנו בארבע עונות פיגור !

    מציעה לבנק ישראל ולמשרד הכלכלה והאוצר לקבל יעוץ ממך…

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s