שנים-עשר ראשי מדינה ועוד מאות פוליטיקאים נמנים על לקוחות מוסאק פונסקה, משרד הייעוץ למקלטי מס מפנמה. רוב הלקוחות באים ממקומות אקזוטיים כגון סין, אוקראינה, רוסיה, איסלנד. רק האחרון ברשימה בא מחזית הקידמה: בריטניה, ראש הממשלה, דייויד קמרון.
ובריטניה, עכשיו, לאחר התפוצצות הפרשה, מעניינת במיוחד. היא מאז ומתמיד ידועה בדיון השנון שלה. בריטניה היא גם מעוזו האינטלקטואלי והערכי של השוק החופשי.
ובכן, בריטניה שלנו התבלבלה: זה לא דייויד, זה אבא שלו, איאן. זו לא הפרת חוק, זו שמיטת דיווח. מה שלא יהיה, לא ברור מה מקורביהם – מה-פתאום-הם – של כל האישים הנכבדים האלה חיפשו בפנמה מלכתחילה.
כלליו של המודל הניאו-ליברלי, שאותו הם החילו במדינותיהם בכזו התלהבות, לכאורה מייתרים את משחקי המחבואים. אלה כללים של עשה-בכספך-ככל-העולה-על-רוחך: הפקד בבנק שבפינת הרחוב במטבע מקומי או במטבע זר. קנה אג"ח ומניות, ומכור מתיי שבא לך. ארוז שטרות בקופסת העוגיות של סבתך, והטמן בבור מתחת לבלטות. כל האפשרויות פתוחות, ואיך, אחרי הכל, עוד הפוליטיקאים ועוזריהם מרגישים צורך להסתתר?
האם תחושת האי-נוחות צצה אצלם פתאום, אחרי שגילו כמה הון הם צברו מבלי להרגיש? האם הם קיוו שהרחקת הכסף מהעין, תרחיק אותו מהלב, כמו שמרחיקים שכבת שומן מעיקה.
ואולי העברת הכסף למחתרת מבטאת את חששותיהם הנסתרים. חשש מהתפרצות אלימות כלפי בכירים, חשש ממהפיכה מקומית, חשש ממשבר עולמי. וכך, העטיפה של "חבילת חירום למשפחה" עוזרת להם לחיות טוב יותר עם הכספים ועם הפקדתם בניכר.
אבל מה לראש ממשלת בריטניה, דייויד קמרון, ולחשש כזה? בריטניה החזקה, בריטניה הנאורה, בריטניה החופשית. מסתבר שהוא, כמו כולנו, אפוף פחדים. הוא אינו בטוח שהסדר העולמי שאותו הוא מהלל בנאומיו (להוציא האיחוד האירופי שממנו הוא רוצה להשתחרר) יחזיק מעמד. משהו בתנודות הבורסה, משהו בבנקים, משהו באוויר, לך תדע.
כן, כמובן, יש ביטוח פקדונות (לא בישראל), ויש עוד הסדרים. אבל מנהיגי העולם לא סומכים על הצוותים המקצועיים שלהם. לא סומכים על קרן המטבע הבינלאומית. לא סומכים על שאר הפורומים הבינלאומיים לפוטו-אופ. מנהיגינו היקרים, כולם הובילו את מדינותינו לגלובליזציה, וכולם קולטים היטב את הרעד של המגדל-בבל הזה.
ואם כולם רועדים ככה, איך זה שהם לא אומרים מילה על "השיטה"? ואיך זה, שבעודם רועדים, הם מצאו לעצמם דרך להימלט מפגעיה, ורק אותנו, את הרוב הדומם, הם עזבו בפנים?
נשארנו בפנים, מה יהיה? אל תצפו לתשובה. נצא מזה? מאיפה לי לדעת? נותר לנו רק להשתאות על מה שקורה מסביב. זה יעזור? תלוי למה. לפחות נעביר את הזמן בלי להשתעמם.
***"ברוכים הבאים לשוק החופשי" – רכישה באינדיבוק, רכישה בסימניה, ביקורות ופרקים מתוך הספר כאן***
מעניין באמת
מה הסיפור הזה שבישראל אין ביטוח על הפקדונות?
נדמה לי שדברו על זה פעם ודבר מסתבר לא יצא.
ברור שעכשיו הרבה עמך שחסכו כמה גרושים מחזיקים אותם פתוח בבנק (שגם זה בעצם על הקרח).
אהבתיאהבתי
שאפו לדברייך תמר:"כן, כמובן, יש ביטוח פקדונות (לא בישראל), ויש עוד הסדרים. אבל מנהיגי העולם לא סומכים על הצוותים המקצועיים שלהם. לא סומכים על קרן המטבע הבינלאומית. לא סומכים על שאר הפורומים הבינלאומיים לפוטו-אופ. מנהיגינו היקרים, כולם הובילו את מדינותינו לגלובליזציה, וכולם קולטים היטב את הרעד של המגדל-בבל הזה.
ואם כולם רועדים ככה, איך זה שהם לא אומרים מילה על "השיטה"? ואיך זה, שבעודם רועדים, הם מצאו לעצמם דרך להימלט מפגעיה, ורק אותנו, את הרוב הדומם, הם עזבו בפנים?"
ספינת השוטים של קורבנות המשטר הניאו-ליבראלי ממשיכה לשוט ,כאשר קברניטיה דאגו מזמן לחוף מבטחים כלכלי ממעלליהם -פשעיהם שאין להם שיעור ומידה.
אהבתיאהבתי
נעמי,
אני פשוט מכירה את העובדה ומציינת אותה. כן, בהחלט מדברים על זה כבר הרבה שנים. כן, יש ביטוח פקדונות במדינות מפותחות רבות. כן, זה חיוני במצב כמו היום, לא רק מבחינת הרגשתו הטובה של כל פרט, אלא גם מבחינת בלימת התפשטותו של משבר. וכן, אין לי מושג מדוע לא מנהיגים את זה כאן.
אהבתיאהבתי
מיכאל,
תודה, ואתה רואה, גם אני נוטשת את הטון המתון שלי לפעמים. אולי בהזדמנות הזו תבין שהטון המתון הוא לא בהכרח ביטוי לרגש מתון, או להערכת מצב מתונה. אני בכל זאת מנסה למתן בדרך כלל, כדי שהטקסט ייקרא גם על ידי כאלה שחושבים אחרת ממני.
אהבתיאהבתי
והבהרה אחת כללית (היא כבר לא משתלבת לי בטקסט הקצר שלעיל, ובכל זאת היא חשובה):
בנקים לא תפורים למידותיהם של העשירים והמקושרים. בנקים מיועדים לבני מעמד הביניים.
העשירים באמת שמים את כספם בקרנות הפונות לחוג לקוחות מצומצם. קרנות אלה מבטיחות תשואה גם כשגופי ההשקעה הרגילים לא מרוויחים, ואולי אפילו מפסידים.
ובעיקר, ההשקעה מחוץ לבנקים, ואפילו הטמנת הכספים במסתורים המיועדים לכך, עוזרת לעשירים ולמקושרים למלט את כספם מהגזירות המוטלות בימים רעים. כגון המס על פקדונות בנק המוטל לעתים בעת משבר פיננסי.
אהבתיאהבתי
לגבי ביטוח פקדונות – מישהו יודע אם חברות הביטוח בישראל קשורות כלכלית לבנקים? כי אם כן – מה שווה הביטוח – אם חברת הביטוח והבנק תלויים זה בזה? במקרה של אובדן הפיקדון בגלל קריסת הבנק – גם חברת הביטוח תיפול, ולא תוכל לקבל ממנה את הכסף.
אהבתיאהבתי
אוהד,
ביטוח הפקדונות הוא של הממשלה. אחרת, כמובן, הוא לא שווה הרבה.
אהבתיאהבתי