ומתי על האטה כלכלית? כותב רציני, לא אני, היה פוצח במחקר מעמיק לפני שהוא מתחיל. זה היה נמשך שנתיים, ובינתיים האינתיפאדה (והאטת הצמיחה) היו מכלים כל חלקה טובה. אני היקשתי "האינתיפאדה השלישית", ומצאתי שהערך לא מופיע בויקיפדיה. ועכשיו לשלב המחקרי הבא: אם זה לא בויקיפדיה, זה קיים או לא?.
האינתיפאדה הראשונה והשנייה נמצאות בויקי. הראשונה, על פי הכתוב שם, החלה בדצמבר 1987, השנייה – בספטמבר 2000. אני זוכרת היטב את פריצתן. אני זוכרת היטב איך הכחישו את פריצתן. אני זוכרת גם איך הכחישו את השלכותיהן האפשריות על הכלכלה ועל כל תחומי החיים.
כעת, כותרת פריט הויקיפדיה, העולה מחיפוש "האינתיפאדה השלישית", היא "המהומות בקרב הפלסטינים וערביי ישראל (2014)". זו ללא-ספק כותרת שקולה שנכתבה על ידי אדם רציני.
בהסתמך על ניסיוני רב השנים בניתוח השלכותיהם הכלכליות של אינתיפאדות, מלחמות ומבצעים, כתבתי כאן ב-29 לספטמבר 2014 כי שיעור הצמיחה ב-2015 יהיה נמוך מזה שננקב בתחזיות שפורסמו באותו חודש מטעם בנק ישראל והאוצר. תחזית בנק ישראל עמדה על 3%, תחזית האוצר על 2.8%.
לאחר סריקת כל רכיבי התמ"ג, ובהתחשב ב"צוק איתן" שהתנהל לאורך יולי-אוגוסט אותה שנה, ובפיגועים שארעו במקביל אליו, כתבתי באותו פוסט מספטמבר שעבר: "אם כן, לא צמיחה של 3% צפויה בשנה הבאה, אלא 2% במקרה הטוב". אומדנה הראשון של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ל-2015, שפורסם בשבוע שעבר, נוקב בגידול תמ"ג של 2.3% לשנת 2015. האומדן מבוסס על תשעה עד אחד-עשר החודשים הראשונים של השנה. צירוף הרבע הרביעי על כל אירועיו, בוודאי יקרב את אומדן הצמיחה המלא ל-2015, שיתפרסם בשבוע השני של מארס, להערכה שאני הבאתי כאן בספטמבר לפני יותר משנה, דהיינו, 2% ומטה.
ב-1 לדצמבר 2014, הכרזתי כאן לראשונה על האינתיפאדה השלישית. שוב הצבעתי על הקשר בין אינתיפאדה לדיכאון לאומי, להקצנה פוליטית ודתית, ולהאטה כלכלית.
מה גורם למה? אני לא מתיימרת להסביר. כדאי להתבונן, כדאי להיות ער לקיומו של קשר בל-ינותק בין פוליטיקה, למצב רוח לאומי, לכלכלה.
***"ברוכים הבאים לשוק החופשי" – רכישה באינדיבוק, רכישה בסימניה, ביקורות ופרקים מתוך הספר כאן***
קצר וחכם.
אהבתיאהבתי
תודה.
אהבתיאהבתי