קיינס, מתמטיקה בכלכלה, החופש לחשוב

הנה, לכבוד חג החירות, טקסט מתעתע על פשטות, מורכבות, והסקת מסקנות. האם הקשה הוא הקל או הקל הוא הקשה. הכלכלן הידוע, ג'והן מיינארד קיינס, מוביל אותנו לתשובה שאינה חד-משמעית בשתי הפיסקאות הבאות. "שלא כמו פיסיקה, למשל, חלקי עצמות חשופות כאלה של תיאוריה כלכלית, כפי שהם ניתנים לביטוי במתכונת מתימטית, הם במידה רבה מאד קלים לפרשנות בהשוואה לעובדות המורכבות והידועות שלא בשלמות מהניסיון, והם מקדמים אותנו אך במעט לביסוס תוצאות מועילות". "פרופסור פלנק הברלינאי, יוצרה המפורסם של תיאוריית הקוונטים, סיפר לי פעם שבצעירותו הוא חשב ללמוד כלכלה, אבל מצא שזה מקצוע קשה מדי! פרופסור פלנק היה יכול בקלות להשתלט על כל הכלכלה המתימטית תוך מספר ימים. לא לכך הוא התכוון! אבל התערובת של היגיון עם אינטואיציה והידיעה הרחבה של עובדות שרובן אינן מדוייקות הנדרשת לפרשנות כלכלית במתכונתה הגבוהה ביותר, היא באמת קשה להדהים לאלה שכשרונם בעיקר נעוץ בכוח לחשוב על ההשלכות ועל התנאים הקודמים לעובדות פשוטות יחסית, הידועות בדרגת דיוק גבוהה, ולמשוך אותן עד לנקודותיהן הרחוקות ביותר". שתי הפיסקאות שלעיל לקוחות ממאמרו המפורסם של קיינס לזכר המורה שלו, אלפרד מרשל, אחד מאבות הכלכלה המודרנית, איש אוניברסיטת קיימברידג',1924-1842. הגעתי למאמר הנפלא הזה דרך בלוגו המעניין תמיד של אולג קומליק. כמו בכל טקסט של קיינס, גם כאן התרגום מאנגלית לעברית הוא סבל טהור, כי חשיבה מעמיקה כל כך, יכולה להיות מבוטאת רק בטקסט שאינו מחסיר דבר. ובאופן מפתיע, התובנה היוצאת מהדברים, התובנה שכלכלה אינה רק אוסף של מודלים אלא תורה עשירה – תורה של חשיבה מילולית אינטואיטיבית מורכבת שקשה אפילו להעביר במדויק משפה לשפה – ההבנה הזו היא בעיניי תמצית החופש לחשוב. ***"ברוכים הבאים לשוק החופשי" – רכישה באינדיבוק, רכישה בסימניה, ביקורות ופרקים מתוך הספר כאן***

6 מחשבות על “קיינס, מתמטיקה בכלכלה, החופש לחשוב

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    התובנה שכלכלה אינה רק אוסף של מודלים אלא תורה עשירה " // סבורני כי המחברת משתמשת במושג 'כלכלה' בהקשרו המדעי והחברתי כאחד, ולא כפי שפיסקתו של קיינס מכוונת – המדעי בלבד (כפי שאני מבין אותה). // לטעמי כלכלה היא הכללה של הפיזיקה (או במינוח מדוייק יותר: כלכלה היא פיסיקה עם תמחיר). // אכן, לפני סמואלסון ניתן היה למתמטיקאי ללמוד את המתמטיקה של הכלכלה במספר ימים, אך לא כן לאחריו. לכלכלה כמו לפיסיקה, הכימיה, האסטרונומיה…, פנים רבות. אם רוצים לשלוט בה חייבים למדל אותה. // לו תורת הכאוס (והאטרקטור הכלול בה) היה ידוע בזמנו של קיינס סבורני כי קיינס היה מגיע ראשון לבנות אטרקטור (מנוע) כלכלי. // בינתיים צריך להסתפק בהכללתי לקיינס (ראה הגרף). למיטב הבנתי הגרף מכיל את כל מה שמכונה על ידך: "תורה עשירה – תורה של חשיבה מילולית אינטואיטיבית מורכבת שקשה אפילו להעביר במדויק משפה לשפה".

    אהבתי

  2. בן תמרי

    "התובנה שכלכלה אינה רק אוסף של מודלים אלא תורה עשירה " // סבורני כי המחברת משתמשת במושג 'כלכלה' בהקשרו המדעי והחברתי כאחד, ולא כפי שפיסקתו של קיינס מכוונת – המדעי בלבד (כפי שאני מבין אותה). // לטעמי כלכלה היא הכללה של הפיזיקה (או במינוח מדוייק יותר: כלכלה היא פיסיקה עם תמחיר). // אכן, לפני סמואלסון ניתן היה למתמטיקאי ללמוד את המתמטיקה של הכלכלה במספר ימים, אך לא כן לאחריו. לכלכלה כמו לפיסיקה, הכימיה, האסטרונומיה…, פנים רבות. אם רוצים לשלוט בה חייבים למדל אותה. // לו תורת הכאוס (והאטרקטור הכלול בה) היה ידוע בזמנו של קיינס סבורני כי קיינס היה מגיע ראשון לבנות אטרקטור (מנוע) כלכלי. // בינתיים צריך להסתפק בהכללתי לקיינס (ראה הגרף). למיטב הבנתי הגרף מכיל את כל מה שמכונה על ידך: "תורה עשירה – תורה של חשיבה מילולית אינטואיטיבית מורכבת שקשה אפילו להעביר במדויק משפה לשפה".

    בן תמרי http://www.bentamari.com/attractors

    אהבתי

  3. גולדבלט משה

    באחד מפרקי הסדרה כן אדוני ראש הממשלה קיימת סצנה נפלאה בה ראש הממשלה מתרעם על כך שמזכיר הממשלה סר האמפרי לא התריע בפניו שמשבר פיננסי גדול בפתח. מזכירו אמר לו שאי אפשר להאשים את מזכיר הממשלה מאחר והוא למד רק לימודים קלסיים באוקספורד [ יוונית ולטינית] ואינו מבין דבר בכלכלה.
    אז למה מזכיר האוצר סיר פרנק לא התריע?-שאל ראש הממשלה
    סיר פרנק מבין עוד פחות -השיב המזכיר -סיר פרנק הוא כלכלן!

    נראה לי שניתן להשוות את הכלכלנים לאונקולוגים. הם יודעים שתרופות מסוימות משפיעות לעתים במחלות סרטן מסוימות לכיוון של ריפוי חלקי או בלימה אבל הם לא יודעים אף פעם איזה הרכב ועד כמה זה יעיל בדיוק אז מנסים-כלכלה היא יותר מניחוש בוודאי אבל רחוקה מאד ממדע מדויק

    אהבתי

  4. תמר בן יוסף מאת

    היי בן,

    סליחה על העיכוב בתגובה, הייתי בחופשה מחוץ לבית.

    ובתשובה למה שאתה אומר, קיינס דווקא כן מכוון לכלכלה במתכונתה השלמה ולא רק במתכונתה המתימטית. אתה יכול לראות את הדיון הרחב שלו במאמר על מרשל דרך הקישור שצירפתי. הפיסקה הקצרה שהבאתי כאן היא מעמ' 334, וכל מה שמסביבה אומר את הדברים כפי שהם מנוסחים כאן.

    אגב, קיינס במאמר הזה ובכלל לא מזלזל במתמטיקה, הוא רואה בה מכשיר טוב לפישוט והמחשה עבור סטודנטים וכלל הציבור. הוא גם משתמש בה בחלק מכתביו. אבל הוא במפורש אומר שהכלי המתימטי אינו מספיק עשיר להכיל את כל מורכבות הכלכלה. את התפישה הזו שלו הוא מבטא באלגנטיות גם בקטע אחר במאמר על מרשל שבו הוא מתאר את תכונות הכלכלן האידיאלי.

    המתמטיקה היום בוודאי משוכללת יותר מאשר בזמנו של קיינס, והאטרקטור שלך מבטא את זה יפה. עם זאת, נדמה לי שגם היום היא לא מסוגלת להכיל את כל הניואנסים שדיבור אנושי מכיל. ואגב, נדמה לי שזה אחד מאותם ויכוחים אין-סופיים המאפיינים את המקצוע שלנו. כמו מאמין באלוהים או לא.

    אהבתי

  5. פינגבק: עבודה שחורה » כלכלת העצמות היבשות – קיינס ומרשל

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s