אין לי כוח אפילו להסביר מה מעייף אותי כל כך באקטואליה. אקטואליה מאלצת אותי לנקוט עמדה, ואני מרגישה שנקיטת עמדה רק מגרדת את הצבע מעל התהליך. אקטואליה מכריחה אותי לבחור בין אפשרויות, ואני כבר בחרתי לעצמי את האפשרות האחת והיחידה.
זה טיפשי להיות פסימיסטית
זה לא שהמצב מרנין. אבל חבל לבזבז את החיים על קטנות אמונה וצרות מוח. התסריט הפסימי נמצא שם. אני, לבדי, מה אני יכולה לעשות כדי למנוע את התרחשותו. אז אני ערה להיותו, נותנת לו את הכבוד הראוי, ומשתדלת שלא לשקוע במדמנה שלו.
זה הזוי להיות אופטימיסטית
מה כבר יכול להיות אופטימי בתקופה רבת-אירועים. חיים מעניינים הם שמחה להיסטוריונים של המאה הבאה. במיוחד כאן, במזרח התיכון, איזור אסטרטגי מאז ומעולם, איזור שעליו נכתבו עלילות הגבורה של התנ"ך ושל תולדות ארץ-ישראל. במיוחד עכשיו, זמן לא רב מסיום המאה ה-20 – מאה של משברים כלכליים, הפיכות פוליטיות, הקצנה, והעם היהודי בתוך זה.
זה מוגבל להיות כלכליסטית-ריאליסטית
אני כמובן יכולה לברוח אל המקצוע ההגיוני שלי, ולהקים שם מגדלי ניתוחים לתפארת. אבל אני מכירה היטב את הניתוחים האלה. הם מועילים כשיושבים על קרקע מוצקה. הם תלויי משטר פוליטי ונסיבות חיצוניות. לא הם יושיעו אותנו עכשיו. טיפת רגישות, תבונה אנושית פשוטה, ויושר לב של מנהיגים יעזרו הרבה יותר.
זה נוגע ללב להיות אידיאליסטית
איך אומרים היום, "זה מרגש". אבל אידיאליזם, אין פירושו הסתכלות קרועת עיניים במציאות. אידיאליזם הוא חיפוש אחר אחיזה. אידיאליזם עוזר לקום בבוקר ולהשקות את הצמחים. אידיאליזם עונה באופן כלשהו על הצורך לעשות משהו למען מה שנשאיר לנכדינו.
אז אני בוחרת בתקווה. אני מנסה להבהיר לאנשים צעירים שכלכלה היא קודם כל חיפוש סדר. חיפוש מסלק הצדה נוסחאות מקצועיות מקובעות, העלולות לרוקן את הכלכלה מנשמת אפה. חיפוש מותיר מקום לאמונה ולרגש – אין דבר כזה פיתרון-חברתי-כלכלי-נטול-ערכים. חיפוש אחר חיים טובים חייב לענות על הכמיהה האנושית לסדר. סדר כמו בשטיח פרסי יפה. סדר של אחדות הניגודים. סדר של הרמוניה ושלווה.
***"ברוכים הבאים לשוק החופשי" – רכישה כאן, ביקורות ופרקים מתוך הספר כאן***
עכשו זו ספרות, אוניברסלית.
ספרות אוניברסלית היא כזו שקורא עכשו, כאן ובעוד עידן, במקום אחר, יכול להזדהות עימה ולומר "זה בדיוק מה שאני חש".
אהבתיאהבתי
לקסי,
תודה. ממי כבר אני יכולה לצפות לתגובה כזו אם לא ממך – חברי למסדר האידיאליסטים הלא-משיחיים.
אהבתיאהבתי
שמרתי את המלים שלך, פתוחות באחת מלשוניות הדפדפן שלי – קמיע מעודד בימים טרופים, בעולם מוטרף.
תודה.
אהבתיאהבתי
שונרא,
תודה, אני תמיד שמחה על התגובות שלך.
אהבתיאהבתי
🙂
קורא, אוהב את מה שכתוב, מזדהה,
כן, ואולי עוד צעד במסלול שהגדרת, להגדיר ערכי ליבה, ולבנות תוכניות לממש אותם, והתוכניות יכללו גם פרק כלכלי,
ערכי ליבה יכולים להיות פשוטים וברורים כמו:
ערבות הדדית, יצירה וחינוך ליצירה, חריצות, מקצוענות, פלורליזם, תרומה לחברה, ותגמול מצויינות (לאו דווקא עיסקית, אולי מדעית או אומנותית)
ערכי ליבה יכולים להיות מורכבים יותר ונפיצים כמו ציונות (לשיטת בן גוריון, ליברמן או שריד?) , זיקה ליהדות (לשיטת בן גוריון, זהבה גל און, או גפני?)
המציאות נוצרת כתוצאה מחלום ומעבודה לכאורה סיזיפית למימושו, והרבה פעמים מימושו נוצר לא מעבודת היחיד אלא מאינסוף פעולות קטנות ושוליות לכאורה של ההמון, וכמו ספינה גדולה, המציאות משנה את כיוונה לאיטה, לא בלחיצת כפתור.
תמשיכי לחלום, ותמשיכי לנסות להציע כיוונים, דילמות, ורעיונות מסלולים להגשמה
אהבתיאהבתי
גל,
תודה, נדמה לי שיותר ויותר אנשים מרשים לעצמם לחלום לאחרונה. אני מאמינה במסלול הזה של חלום שמוביל לתוכנית כלכלית או אחרת. הלוואי.
אהבתיאהבתי